11 metode vizuale pentru modelarea afacerilor

Oricat de inalt-tehnologica este afacerea cu magazinul online, planificarea modelului de afaceri se face cu creionul si hartia. Explicatia e simpla – asa functioneaza creierul uman cel mai bine. Evident se pot folosi softuri diverse care sa usureze munca, dar ele sunt doar niste instrumente. Asadar cu cat sunt mai multe de luat in seama, cu atat foaia de hartie ar trebui sa fie mai mare …

Depinde mult de momentul in care este magazinul online pentru a alege cele mai corecte reprezentari vizuale. La lansare – unde atentia este pe caracteristici de produs si organizarea informatiei si mediului informatiei, la prototipare – cand e nevoie cuvintele sa se transforme in fapte si vizualul ajuta foarte mult, la analiza si optimizare, unde trebuie sa ne asiguram ca organizatia are capacitatea de a invata si ameliora procesele.

Ordinea de realizare a modelelor vizuale de mai jos ar trebui sa fie

9. Mindmap
4. Analiza SWOT
2. Diagrama de Functionalitate
10. Maparea caracteristicilor
6. Diagrama de activitate
1. User Interface Wireframe
3. Diagrama de Sistem
5. Harta Implicarilor
7. Modelarea afacerii pe domenii
8. Matricea Comparativa
11. Raportul de performanta

Cateva exemple mai jos.

1. User Interface Wireframe

Reprezentarea vizuala a paginilor magazinului online. Eficient in cazul consultarilor client-dezvoltator-project manager. Se mai numesc si “Mockups” sau “Prototip” si variaza dupa gradul de fidelitate cu care sunt realizate.

2. Diagrama de Functionalitate

Este motivul de a desena omuleti pe hartie, fiecare cu sarcinile si misiunea sa. Asa intelegem de cati oameni e nevoie in sistem si fiecare ce functionalitate executa. Diagrama este utila in stabilirea contextului si reconfirma functiile. Reprezentam: actorii (omuleti) , utilizarea (oval) si relatiile dintre ei (linii punctate).

 

3. Diagrama de Sistem

Toate sistemele si subsistemele functioneaza prin interdependenta in cadrul unui magazin online. O Diagrama de sistem pune in centru sistemul principal si arata contextul sau cu celelalte, precum si incidenta uni sau bi-directionala. Scopul este de a ne asigura ca luam in calcul toate incidentele dintr-o afacere.

4. Analiza SWOT

Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats.  Adica Puncte Tari, Puncte Slabe, Oportunitati si Amenintari. Patru dreptunghiuri in care marcam reflectiile, urmand sa fie supus dezbaterii in context.

5. Harta Implicarilor

Reprezinta vizual incidenta directa a magazinului online asupra celor care intra in contact cu el, direct sau indirect si unde poate provoca reactii active sau urmari ale actiunilor. Toti actorii care intra in contact (persoane fizice, juridice, institutii, sisteme, mediu, entitati) sunt reprezentati in cercuri care ii grupeaza dupa criterii similare.

6. Diagrama de activitate

Este schema logica dupa care functioneaza magazinul online. Reprezinta schematizarea proceselor pe baza de DACA, cu raspunsuri DA si NU. Schema arata procesul, alternativa si exceptiile, pe pasi.

7. Modelarea afacerii pe domenii

Procedeul consta in alocarea unui dreptunghi fiecarui concept, in care vor fi marcate atributele importante. Dupa care se stabilesc relatiile intre concepte. Avantajul e ca poti vedea informatia creata si gestionata de o companie fara sa fii nevoit sa faci planificare de baze de date.

8. Matricea Comparativa

Dupa cum ii spune si numele reprezinta o comparatie intre caracteristicile sau avantajele produsului in starea actuala cu alta stare a lui in viitor sau cu starea produsului unui concurent.

9. Mindmap

Excelent de folosit mai ales in procesele de brainstorming sau in sedintele creative. Contine un element central si informatii secundare care se leaga intre ele ca sa aiba o ordonare specifica.

 

10. Maparea caracteristicilor

Contine boxuri separate pentru diverse stadii ale produsului si caracteristicile implementarii.

11. Raportul de performanta

Absolut necesar pentru a avea datele care reprezinta succesul operatiunii intr-o forma usor de inteles, grafica. Arata ca o matrice si contine date evolutive. Scopul e de a te asigura ca organizatia e capabila sa invete si sa se imbunatateasca.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...