15 puncte de bifat in Modelarea afacerii magazinului online

Mecanica Modelarii de Business este descrisa pe larg in articolul tematic. Ea trebuie sa reprezinte desenul metodei prin care magazinul tau online va face bani.

Modelul de afaceri este raspunsul la intrebarea “Cum faceti bani"?

Modelul de afaceri este raspunsul la intrebarea “Cum faceti bani”?

Cadrul vizeaza (1) managementul magazinului (2) procesele operationale si (3) procesele de suport.
Totul trebuie desenat intr-un flux care sa contina ordinea lor, durata, modul de executie si situatiile in care nu se poate executa procesul.

Incadrarea unei afaceri de tip magazin online este in Modelele #Vanzator #Retailer, cu variatii daca magazinul apartine #Fabricii sau #Constructorului, sau daca are in subsidiar si #Abonament (vezi Amazon Premium).
Ca si manifestare un magazin online poate fi un #pure-player, #click-and-mortar, #catalog-online. Incadrarile secundare cu posibilitati de a face bani din publicitate, expunere speciale de branduri, continut sau brokeraj, pot aparea ocazional dar nu constituie un business model.

5 chei financiare ale Magazinului Online sunt:

 1. Magazinul face bani/cifra de afaceri din vanzarea produselor. Nu vinzi, nu ai piata, nu ai produse, esti la “tinere sperante” nu la “afaceri”.
 2. Trebuie sa mentina pozitiva Trezoreria, sa aiba mereu mai multi bani decat aprovizionarile. Ca si la Corporatii filozofia este aprovizioneaza devreme si plateste cat mai tarziu. Insa asigura-te ca ai cu ce si nu in contul unor posibile viitoare vanzari.
 3. Fondul de rulment sa fie pozitiv peste cheltuielile firmei (salarii, chirii, dependinte). Daca Regia conteaza mai mult decat 10% din incasari ai o problema.
 4. Marja comerciala sa ii permita sa asigure activitatea. De la marje mici pe segmente cu batalie sau rulaj mare (IT), pana la marje generoase (textile), totul sta in invers proportionalitatea marja-rotatie. Asum profit mic daca vand mult.
 5. Cheltuielile de marketing pentru sustinerea vanzarilor sa fie legate de performanta si cuantificabile. Pentru fiecare 1€ cheltuit trebuie castigat 1.01€, altfel nu merita cheltuit.

5 idei pentru un posibil desen al Fluxului pe Produs

 1. Testez piata, si merg pana la ii afla limitele pentru si prin magazinul meu (nu ignor concurenta)
 2. Calculez Marja si posibilitatile care mi le ofera ea (am Minimul dat deja de Regie, vad daca se poate incadra)
 3. Daca validez produsul, lansez testele de marketing pentru vanzari sa vad daca imi pot asigura volumul initial
 4. Stabilesc conditiile de aprovizionare pe baza informatiilor reale si fac un contract de stabilitate cu furnizorii
 5. De aici procesul intra in Stabilizare, Optimizare, Repetare pana la finele ciclului de viata al vanzarii produsului.

5 idei pentru un posibil desen al Cadrului pentru Magazinul Online este

 1. Managementul trebuie facut de cineva cu simt comercial (preferabil si cu pregatire economica). Daca nu pot asigura eu, angajez pe cineva
 2. Produsul,Pretul si Piata trebuie nu doar asumate ci si testate (preferabil datele sa vina din studii sau din cercetare proprie)
 3. Promovarea se face doar pe performanta, insa documentarea surselor in avans este preferabila
 4. Contabilitatea este un element cheie pentru ca sanatatea afacerii sta in cashflow, stabilesc o relatie de comunicare, preferabil interna cu responsabilul financiare
 5. Celelalte activitati de suport le pregatesc ex-ante pentru situatiile in care as putea fi deviat de la axa principala (fise de post anticipate, lista de recrutari, reclamatii, garantii, alte situatii de legalitatea tranzactiei)

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...