5 etape pentru o clasificare cat mai buna a datelor in produsele online

Checklist Clasificarea datelor in produsele online

 

Ca sa ne clasificam Informatia cat mai corect avem nevoie sa parcurgem urmatorii 5 pasi:

  1. Sa determinam ce tipologie de informatie avem pe site si care trebuie clasificata: articole scrise, produse in magazin, poze, filme video, sectiuni de discutii (forum), suport cu clientii deschis sau sectiune de intrebari si raspunsuri, etc …

Inainte de a propune clasificari utilizatorilor suntem datori sa cunoastem informatia care o tranzitam in produsul nostru online pentru a sti ce avem de « aranjat pe rafturi ». Clasificarile pot fi facute dupa utilizarea produsului sau a informatiei, dupa scopul sau logic, dupa functionalitate, dupa modul de functionare, dupa perceptie, dupa locul de utilizare sau de ce nu, dupa algoritmi inovatori interni.

  1. Sa determinam volumul de informatie, ca sa stim cat de complex va fi sistemul de clasificare (zeci de intrari, sute, mii, milioane)

Atitudinea da altitudinea zice o vorba circulata des in ONG-uri. Volumul da complexitatea in materie de online. Cu cat mai multa informatie, cu atat mai multa bataie de cap in urmarirea ei ca importanta. Strategia cea mai buna cand este multa informatie este sa o lasi sa se clasifice singura treptat, iar capcana este ca iti vine sa o lasi balta datorita volumului. Trasarea principiilor initiale te scapa de problematica volumului.

  1. Sa determinam gradul de interdependenta al informatiei pentru a opta pentru sisteme multi-clasificare

Recomandarea este sa stii de la inceput cum se poate lega informatia. Articolele din website care sunt legate de video, de audio, de comentariile din social media si din forum, de alte websites, de motoarele de cautare, de categorii si taguri. Un desen simplu initial ne da perspectiva de fiecare data cand informatia apare si se manifesta.

  1. Sa decidem daca putem monta initial un sistem logic sau daca lasam opertiunea de clasificare pentru o etapa ulterioara

Chiar daca montam sisteme de clasificare ulterioare in paralel este obligatorie o clasificare initiala, chiar daca este binara. Important si neimportant este un model. Vandabil sau putin vandabil pentru magazine online (desi aici produsele vin pre-clasificate prin insasi natura lor).

  1. Sa calculam corect costul clasificarii, in ore-resursa umana, ca sa justificam si economic aceasta operatiune

Este una din cele mai frecvente aprecieri gresite de cost pentru prodsele online. Cantareste greu costul ignorantei, pentru ca de fiecare data aplicarea unei noi clasificari in baza de date se dovedeste costisitoare. Volumul de munca manuala este mare si deseori se renunta in dinamica, strategia care se aplica fiind « de acum inainte ». Prevazute corect inca de la inceput, sistemele flexibile, permisive, se dovedesc a fi de un real ajutor antreprenorului online.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...