5 Pasi simpli pentru a organiza Departamentul de Continut

Checklist Structura Departamentului de produs Continut

 

Una din cele mai complicate aprecieri este ce nevoie de Continut avem pentru situl nostru, momentul de inflexiune peste care acesta este rentabil si momentul de la care extra-continut nu mai

aduce un mare beneficiu sitului. Vorbil de continut general, functional si esential. Sunt cinci pasi de facut pentru a o face mai bine.

1. Incadrare in Tipologie si Tabelele-Mari

Una din legile marketingului online spune ca nu poti face perfect SI-SI. Adica nu poti fi un super-magazin online si un mare publisher in acelasi timp, nici daca vrei. De la inceput hotaram directia in care ne indreptam, ca si creatori de continut sau ca si comercianti (iata unul din motivele pentru care magazinelor online mici le este greu sa intretina un blog, chiar daca pe strategie este recomandat). Incadrarea ne va da tipurile de Variabile din Sistem, care se organizeaza in asa numitele Tabele-Mari. (Furnizori, Produse, Preturi, Descrieri, Surse, Articole, Date, etc)

2. Determinarea PI-urilor (punctele de interventie)

O data ce stim informatiile ce trebuie publicate si sursele din care obtinem materialul brut, determinam UNDE ar trebui ca Minionii nostri sa intervina. Un exemplu ar fi produsul vandut in magazinul online care vine déjà cu descrierea tehnica de la Furnizor. Putem decide interventia la nivelul : Denumirii (sa o facem mai prietenoasa), Descrierii (sa adaugam si o nota personala), Imaginii (sa facem si noi poze si filme in studio), Pretului (daca nu avem un mecanism predefinit sau vrem o dubla verificare). In mod similar se petrece si pentru articolele din siturile de publishing.

3. Marcat specificitatea fiecarui PI

Fiecare punct de interventie se realizeaza intr-un anumit fel, cu anumite tehnologii. Editarea din modulul de administrare, pozele cu aparate, video-urile trebuie prelucrate software, Preturile se verifica pe hartie, etc. Ne asiguram ca exista programele si abilitatile in fiecare punct si ca ele se pot face foarte-foarte usor. Volumul fiind mare suntem obligati sa facem aici optimizarea optimizarii !

4. Descrierea unui Flux (redactare)

O data ce decidem ca « este bine asa », ca fluxul este indeajuns de optimizat, el devie Standard. Si se documenteaza ca atare, intr-un text sau intr-un video (unora la este mai usor asa). Se poate inregistra video operatiunea facuta pe computer de 10 ori , in fisierul audio merg explicatiile, in partea de imagine se vad clar pasii.

5. Marimea echipei si distributia de sarcini din Flux

Am recomandat echipe de cel putin doi, daca nu patru. Fiecare cu resursele lui. Baza de doi ar fi un Minion si Backup-ul sau (fizic si psihologic). Sau daca amandoi sunt la acelasi nivel procesu este bi-directional. Distribuirea se face prin atribuire simpla pe persoane a ceea ce trebuie facut din rutine.

6. Tabel cu punctele de legatura

Pentru a fi mai usor sa facem legaturile stabilim regulile acestora si facem o incadrare generala. Tentatia este mare cand poti sa legi orice cu orice, insa optimizarea ne preseaza sa nu pierdem mult timp. Asa ca mai bine ne prevedem reguli, predefiniri, automatizari. Sa iau o structura simpla : etichete+referiri+citate. Etichetarea se face automat pe un Univers de maxim 100 de etichete, referirile se fac din siturile furnizorilor, citatele se fac din opiniile utilizatorilor (pentru care am un motor de cautare special).

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...