7 pasi pentru implementarea unui sistem de management al continutului pentru un produs web

Checklist Sistemul de Management al Continutului

1. Scopul Sitului si Lista de actiuni clare care trebuie sa fie .

Stiu ce vreau sa fac online si am un model de afaceri. Scopul sitului este sa vânda, sa aduca trafic, sa aduca influenta, sa capitalizeze baze de date, sa genereze beneficii pentru altii, sa ofere produse spre download, sa fie o referinta in materie de amuzament, etc. Fiecarui scop i se subordoneaza o lista de actiuni specifice : sa public texte, poze, sa o pot face de pe mobil sau desktop, sa o poata face si altii, sa se creeze conturi, abonari, formulare, etc. Aceasta lista de actiuni este lista PERFECTIBILA care va fi supusa compartiei sistemelor CMS disponibile.

2. Vad cum stau in cele 4 elemente ale Sistemului Online si determin unde am nevoie de sfaturi / consultanta si de unde o obtin

Privesc « situl meu web » din toate cele 4 perspective ABCD si obtin consultanta unde am nevoie de ea. In principal scopul acestei etape e sa determin daca am limitari. A. NUMELE, domeniul, adresa web, care se cumpara, B. PROGRAMUL care gestioneaza informatia si bazele de date (CMS) C.

DESIGNUL, interfata grafica, locul vizual pe care vizitatorul il numeste “site” D.SERVERUL, gazduirea, cel care reprezinta infrastructura unde se monteaza A B si C.

3. Caut un CMS care sa se potriveasca cu cerintele mele si usor de implementat

Lista solutiilor CMS este lunga si poate fi inmultita cu 10 datorita sistemelor CMS dezvoltate la comanda. Prima validare se face la nivelul Listei, daca poate sa indeplineasca ce vrem. A doua validare se face la nivelul Buget, Timp, Suport, Notorietate, celelalte elemente care dau persistenta relatiei de furnizor. Alegerea se face fiind Pragmatic, realist, cu spirit practic si comercial. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_content_management_systems

4. Pe baza cerintelor CMS inchiriez un server (daca se poate upgradabil cu atat mai bine)

Daca m-am decis asupra software-ului, el are cerinte specifice. Noi insine sau prin intermediari, ne asiguram ca vom avea un server (sa il numim de productie) disponibil care raspunde cerintelor. Sunt solutii déjà propuse, in cloud, unde vom plati un abonament. Daca este foarte specific putem construi un server, o alta alegere a furnizorului de servicii, de multe ori corelata cu 5.

5. Aleg o firma / freelancer care sa il implementeze si sa ii asigure mentenanta

Daca firma funizor este si creatorul de software atunci acest pas nu exista. Covarsitoarea majoritate a solutiilor CMS implementate fiind Opensource, avem nevoie de firme care sa aiba experienta implementarii sistemelor. Timpul cel mai mare se va consuma nu in instalarea sistemului ci in personalizarea lui. De aceea este bine indiferent de afacerea online care o avem sa ii validam intai viabilitatea economica si in al doilea timp sa ii facem dezvoltarile specifice.

6. Cu Planul Sitului in mâna verific interactiunile CMS-ului cu toate zonele, ca sa stiu unde nu imi va fi suficient pe viitor

Am spus ca trebuie sa fim Pragmatici si Perfectibili. Din toate lucrurile care ni le dorim pentru situl nostru sa le identificam pe cele care ii asigura functionarea si validarea si acelea sa ne asiguram ca functioneaza. Lista va fi completata de cele care nu functioneaza sau care nu sunt conform planului initial. Deseori ne schimbam planul dupa capabilitatile tehnice ca sa nu pierdem timp, fara a uita ca in Internet totul este upgradabil, atata vreme detii valorile economice (vadul, baza de date, utilizatorii)

7. C’est à moi, Continutul trebuie produs !

Un CMS ofera instrumentele. Ca « situl » sa functioneze el trebuie populat. Cu articole, cu poze, cu filme, cu materiale de interes care aduc utilizatori, care isi fac conturi, care primesc mailuri, care fac actiuni. Indiferent de performanta CMS-ului, validarea se face la nivel de Calitatea Produsului propus. Noi trebuie sa muncim la aceasta in paralel cu firma care implementeaza tehnic.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...