Alegerea numelui si designului potrivit pentru un magazin online


articol in lectura lui Gabriel Pioaru; download audio

Memorabilitate. Numele magazinului (Brandul) care in majoritatea cazurilor reprezinta si URL-ul (adresa online a magazinului) reprezinta CALEA sau drumul memorabil pe care un client trebuie sa il parcurga ca sa aiba produsele tale. Reprezinta acea intalnire in care isi aduce aminte de tine, te intalneste, te recunoaste si zambeste (cumpara). Datorita aglomeratiei din domeniul online (si pe Terra in general), alegerea numelui si a domeniului se dovedeste a fi o sarcina destul de dificila; din punct de vedere sonor, de marketing, de limba, de disponibilitate, toate imbinate cu cel mai mare inamic: propriile preferinte.

Batalia online se da pe teritoriul motoarelor de cautare. De aici vine prima dilema – daca numele meu de domeniu trebuie sa contina sau nu “cuvantul cheie”. Numele firmei si al brandului trebuie sa fie identice cu numele magazinului online ? Raspunsul: cel mai simplu daca este posibil toate trei sa fie identice, este cea mai buna solutie, pentru ca astfel nu creezi confuzie. Ai o firma care se numeste Google Inc, cu un site google.com, si care are un brand/produs care se numeste Google [X]. Toata lumea foloseste un singur termen sa iti defineasca universul.In alegerea numelui ar trebui sa primeze regulile de baza ale marketingului online (desi sunt confruntate cu disponibilitatea domeniului)

 • Sa fie usor de retinut
 • Sa fie usor de tastat
 • Sa fie atractiv atat in pronuntia fara voce (in minte) cat si in pronuntia verbala
 • Sa fie scurt
 • Sa ii poata fi atasat usor un “meme”

Exista variante alternative care sa fie considerate

 • achizitia unui domeniu care oferit spre cumparare intr-un sistem de licitatie (nu e cazul domeniilor .ro unde nu exista suportul legal, dar pentru .com puteti face oferta detinatorilor)
 • preluarea unui nume de domeniu unde nu exista concurenta. Exemplul meu favorit este utilaje.de care vinde in România utilaje din tara de provenienta DE (Germania)
 • folosirea noilor extensii TLD, care aduc zeci de posibilitati de branding al numelor de domeniu – daca esti din Buzau, poti lua un nume .bz

In alegerea numelui de domeniu ar trebui sa se tina cont si de adresabilitatea magazinului.

 • Factorul de varsta: pentru adolescenti merg bine domeniile gen “X-Shop”, “Rebel Music” sau Hyper, Mega, Super, etc.
 • Factorul femei/barbati: numele virile sunt clar diferentiate de cele dulci – Putere vs. Glamour
 • Domeniul de activitate : netsport – vanzari de produse sportive pe internet;

Pentru a nu va chinui prea mult, puteti apela la un specialist, noi recomandam Pikant, unul din cei mai buni “botezatori” din România.

Oamenii sunt “animale puternic vizuale”, asa ca problematica designului magazinului nu trebuie ignorata. Si aici vorbesc nu din perspectiva unui design care trebuie sa tina tonul comertului online (UX sau Usability), ci din punctul de vedere al memorabilitatii “formei”. Cum spuneam anterior, vizita unui client este ca o reintalnire. Cu atat mai mult daca el te cunoaste bine.

Fac o paralela cu intalnirea cu o persoana (presupunem ca deja ii cunosti numele)

 • Impresia buna vine ca e imbract frumos – din aranjarea elementelor armonios
 • Cromatica nu este tipatoare
 • Vorbeste clar si concis – poti citi fonturile si titlurile
 • Gesticuleaza incet – nu se misca totul in campul vizual halucinant

A doua dilema antreprenorilor de astazi se gaseste la jumatatea drumului intre rapiditate si costuri. Un design propriu, personalizat, deosebit … ar trebui sa fie opera unui artist care rezoneaza cu ideile tale. Insa bugetul de bani si de timp nu permite acest lux. Solutiile de comert electronic oferite au limitarile lor in materie de design si atunci te indepti catre cel mai bun compromis. Din fericire serviciile de design de astazi sunt de foarte buna calitate si sunt flexibile. Asadar aceasta sarcina este mult usurata de automatismele create in comertul electronic si de servicii prin care designerii isi sindicalizeaza resursele (gen Theme Forest).

Cateva aspecte insa ar fi de retinut

 • lumea de astazi este “mobila”, deci adaptabilitatea designului pentru toate mediile devine obligaotire (laptop, tableta, telefon)
 • vanzarea este vizuala, deci bannerul de promovarea produselor trebuie sa fie bine realizat si bine folosit
 • mai mult, utilizarea elementelor grafice in navigare , de la categorii pana la iconite si simboluri e bine sa fie favorizata
 • butoanele de actiune : Cumpara, Click, Inscrie-te … sa fie foare vizibile si mari
 • previzualizarea produsului fara a parasi pagina ajuta mult cumparatorul

Alegerea numelui si a formei este un proces initiatic, de descoperire, in care antreprenorul este implicat la maxim. Ideile sale, energia creativa sunt motorul acestei creatii, chiar daca ea va fi slefuita si finisata de specialisti, consultanti sau agentii. Este un proces creativ intens plin de pozitivism. Jalonarea in aceasta etapa nu trebuie sa fie fortata, ci mai degraba sa functioneze ca o lista de cerinte care au recomandarea sa fie indeplinite. Cu cat vor fi mai multe aspecte bifate “rezolvat” pe lista, cu atat vor fi mai putine probleme de adresabilitate in viitor.

Publicitate Parteneri

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...