Alegerea transportatorului optim pentru magazinul online


articol in lectura lui Gabriel Pioaru; download audio

50% din afacerea online tine de noi si de abilitatile noastre de business, insa cealalta jumatate depinde de terti si serviciile care le contractam ca si companie. De multe ori ele sunt mai sensibile decat marfa in sine, iar in capul listei se afla TRANSPORTUL. Dupa cum prevad studiile, in 2020, el va fi elementul cheie al comertului online.

Cel mai important aspect in tratarea subiectului “transport” este intelegerea faptului ca evitarea analizei tuturor detaliilor poate duce la pierderi mari, care pot afecta afacerea, mai ales in faza ei de expansiune. Atat din punct de vedere competitiv cat si din punct de vedere al satisfactiei clientilor.


Inainte de pune semnatura pe orice contract de transport, un antreprenor intelept face doua lucruri: o simulare interna pe procedurile livrate de anumiti transportatori, in urma careia determina atat costul cat si timpul necesar pregatirii si triajului coletelor, si o simulare externa, o perioada de incercare, de 2 saptamani – 1 luna , in care monitorizeaza atent, pentru ca nu are luxul unui chestionar de satisfactie.

Sunt cateva intrebari esentiale la care trebuie sa existe raspunsuri, inainte de a alege unul sau mai multi transportatori.

 1. CE LIVREZ. Tipologia pachetului (chiar daca este pe previziune). Pachete mici de 1-2kg in proportie de 80% , de un volum aproximativ de 15 litri.
 2. UNDE LIVREZ. La intern si la extern, dar doar in Europa, in tari din UE.
 3. CUM FAC. Merg eu sa duc pachetele o data pe zi la centrul logistic, vine transportatorul la mine sa le recupereze, este nevoie de grupare, coletare speciala, acte speciale (AWB) – in mod ideal transportatorii au un modul de formare profesionala pentru aceste aspecte
 4. VITEZA LIVRARII. Pot sa fac livrari rapide, in aceeasi zi sau a doua zi? In mod normal o livrare dureaza cate zile ?
 5. LIVRARE CONVENIENTA. Livrarea se poate face la domiciliu sau alta adresa indicata. De verificat ce se intampla in cazul in care destinatarul nu este gasit, daca se poate apela la o alta metoda de proximitate (un vecin, un alt punct de unde se ridica coletul)
 6. REPUTATIA. Fiecare transportator are o reputatie constant masurata (atacata) online in articole, forumuri, social media. Sunt foarte usor de gasit nemultumirile si problemele fiecaruia, doar trebuie cautat.
 7. SERVICII TRACKING. Majoritatea transportatorilor ofera servicii de localizare a pachetelor, sau starea lor – in ce depozit sunt, daca sunt in livrare, data potentiala de livrare.
 8. ASIGURARI. Cine face asigurarea pachetului (ne-livrare) si asigurarea continutului pachetului (fragil, confidential). Este un cost suplimentar.
 9. INTEGRARE WEB. Solutiile de transport ar fi optim sa fie legate cu soft-ul magazinului online, astfel se poate permite integrarea sa intr-un miniERP. Folositor pentru calculul automat al pretului de transport si pentru urmarirea pachetului din cont.
 10. ACTUALIZARE AUTOMATA. Este integrarea web bidirectionala, in care calculul transportului se face direct cu actualizarea datelor transportatorului, astfel incat sa fie semnalizate live orice modificari de pret.
 11. PRET. Este poate cel mai important amanunt, pentru ca el decide in balanta bataliei de costuri. Pret per distanta, kilometru, kilogram, sau un mix din aceste preturi.

Raspunsurile la intrebarile de mai sus vor duce la alegerea unuia sau a mai multor transportatori (doi sau trei). Strategia va fi sau pe partea clientului (el alege in functie de costuri ce transport vrea), fie pe partea afacerii (managerul decide cu ce se livreaza ca sa fie optim). Toate magazinele mari merg pe strategia transportator-afacere. Magazinele mici unde clientul primeaza in optiuni merg pe strategia transportor-client.

Concluzia : Alegerea transportatorului este un aspect extrem de important deoarece este canalul prin care trec toate relatiile zilnice cu piata, si este deopotriva partenerul de afaceri cu care exista dialog zilnic (chiar daca electronic).

Pentru a vedea liste de transportatori, pe tari, va invitam in [beta]Studiul European de E-Commerce.

Publicitate Parteneri

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...