Brandul magazinului online si relatia sa cu costurile


articol in lectura lui Gabriel Pioaru; download audio

Cat este de important pentru un magazin online sa iasa in “offline” in materie de marketing ? Intrebarea aceasta vizeaza eforturile facute pentru a populariza numele magazinului, celebritatea sa, marca si exprimarea ei. Haideti sa analizam aceasta dimensiune prin prisma incidentei pretului final la utilizator in economia interna a afacerii.

In tot business-ul de comert, inclusiv in manifestarea sa digitala (comertul electronic sau e-commerce), exista un lant economic care produce si aduce marfa la clientul final, instalat acasa confortabil in fotoliul sau, dupa ce a dat comanda prin apasarea fina a unor taste …

Drumul complet este reprezentat de ciclul
Producator > Distribuitor > Retailer > Consumator

Ciclul acesta s-a complicat sub incidenta a doi factori de origine moderna, cu impact puternic dupa anul 2000. Unul este Globalizarea si tentinta de liberalizare a pietelor si a comertului mondial (proces demarat in 1988, reglementat de FMI in anul 2000) , al doilea este utilizarea pe scara larga a Internetului (accelerat in zona comerciala dupa crahul dotcomurilor din 1998). Ciclul corectat ar arata asa:

Producator > Importator >Distribuitor > e-Retailer > Consumator

Eforturile facute de posesorul unui afaceri care se manifesta online fata de consumatori ca sa ii cunoasca Brandul (Marca), se dovedesc benefice in functie de pozitia pe acest lant. O sa folosim niste preturi ipotetice insa lantul comercial creste pretul final:

Producator > Importator >Distribuitor > e-Retailer > Consumator; Pret final 100 €
Producator >Distribuitor > e-Retailer > Consumator; Pret final 85 €
Producator >e-Retailer > Consumator; Pret final 55 €
Producator > Consumator; Pret final 50 €

Concluzii:

  1. Daca magazinul online nu are nici un control pe intregul lant, eforturile sale de branding obligatoriu trebuie sa se contretizeze in vanzari
  2. Daca comericantul online este in postura ideala de a avea si alte calitati, brandingul este cu atat mai important cu cat este mai aproape de stanga (de producator)
  3. Brandul poate fi si un element important de negociere al unor conditii privilegiate, mai degraba un subiect de reflexie pentru magazinele online cu istoric

Cu cat e mai mic lantul si cu cat e-Retailerul e mai aproape de productie va avea avantajele ca

  • poate vinde direct, intr-un timp mai scurt (capitalizare mai rapida)
  • isi poate cunoaste cumparatorii direct
  • poate sa profileze mai bine campanii pe tipologia de comportament
  • pretul este competitiv

Publicitate Parteneri

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...