Cati romani cumpara online ? (2008)

Datele de mai jos se bazeaza pe Studiul National de Comert Electronic, comandat de ANC si executat de Underclick.ro, Link2Ec, SiteAudit si Legi-Internet. La realizarea studiului au participat 6905 respondenti.

La intrebarea “ati cumparat vreodata online” 70% dintre romani au raspuns pozitiv si numai 30% negativ. La nivelul anului 2009 un astfel de raspuns este imbucurator, pentru ca in 2005, la aceeasi intrebare procentul statea invers. Se constata o crestere a increderii romanilor in achizitiile online de produse. Aceasta incredere vine in principal din vanzarea online a unor produse de genul serviciilor turistice sau biletelor la concert/ bilete de avion. Cu cat perceptia cumpararii online a unui obiect sau serviciu devine mai ampla, cu atat comertul online se va dezvolta mai mult. Insa nu trebuie ignorat faptul ca intrebarea este generala si ca anumite tipuri de produse sunt “mai achizitionate” si ca transforma in cumparatori pe cei sceptici . ex : vrei sa mergi la un concert si o poti face doar daca achizitionezi online.

Asadar, avem in Romania o piata activa de 10 milioane de oameni, la care mai putem adauga inca 2 milioane de adolescenti cu drepturi de cumparare (si mai ales cu dorinte de cumparare), din care 70% cumpara. Grosso modo vorbim de o piata de 8 milioane de cumparatori.

Un business bun ar fi sa va propuneti sa luati de la fiecare din acestia 1 Euro pe an.  Sau 10 ?

Pentru a incepe o afacere online ai nevoie de doua lucruri : a. sa fii un comerciant bun si b. sa ne contactezi. Pentru ca sunt indeajuns de multi cumparatori online.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...