Cea mai buna metoda de marketing online – masura proprie


articol in lectura lui Claudiu Gamulescu; download audio

Una din întrebările care îi chinuie cel mai mult pe antreprenori este “care este cel mai bun canal de marketing online?“. Drept urmare, ca și consultant, la o primă întâlnire cu clienții, întotdeauna atingem acest aspect. Un răspuns universal nu există, altfel ar ști toată lumea rețeta succesului. Și asta din cauză că afacerile sunt diferite, modul în care se mișcă populațiile pe internet este diferit, limba, cultura si preocupările provoaca comportamente unice ; la toate acestea se adaugă noile investiții in Internet, moda și/sau mediatizarea excesiva. Cu atâtea variabile în joc, meseria de marketer online seamănă mai degrabă cu un imens joc pe computer.

Răspunsul cel mai simplu la întrebare este egoist, si vine din universalizarea efectului: daca nu produci profit, degeaba faci acțiuni. Cea mai bună ofertă de marketing pentru afacerea ta este cea mai bună ofertă de care poți beneficia la momentul actual, nu una care mergea ieri, nu una care poate să meargă mâine. Controlul trebuie să îl deții tu, iar singura măsură este un sistem propriu, paralel cu orice ți se propune. În mod artistic, la punctul în care se îmbină economia cu ingineria și cunoștințele informatice, răspunsul este un fișier de calcul tabelar, care cuantifică eforturile depuse și rezultatele obținute. 

Înainte de a crea propriul sistem de calcul, să trecem în revistă preocupările unui specialist în marketing online:

 1. să provoc noi vânzări pentru companie (maxim dacă e vorba de un magazin online)
 2. să conving clienții să cumpere și alte produse , altele decât cele de care au nevoie (upselling)
 3. să generez contacte noi care pe viitor vor cumpăra
 4. să captez atenția unor noi potențiale contacte în al căror univers exist
 5. să fac cunoscut numele și marca mea (awareness)
 6. să provoc clienții să între în dialog cu compania mea pentru feedback
 7. să mă preocup că am clienți mulțumiți
 8. să cultiv spiritul clientului de a îmi recomanda produsele

Având în vedere că am 8 direcții diferite, și calculele trebuie să fie de fiecare diferite. Orice acțiune produce și obține multiple efecte. Dacă am o campanie în care îmi prezint produsele pot în egală măsură să fac awareness și să ating deopotrivă coarda sensibilă a clientului care încă nu m-a contactat. Așadar sunt obligat să calculez niște indicatori:

 • numărul de clienți
 • numărul de vânzări (noi, către clienții vechi, total)
 • numărul de contacte (clienți vechi, noi, prospecti, târguri, newsletter, page likes, friends, etc)
 • numărul de interacțiuni (mail, telefon, formulare)
 • numărul de evenimente (publicări, campanii, poze, video, etc)

Cel mai greu este să monitorizezi ceea ce faci, pentru că presupune timp (răbdare) și coordonare. Eu personal în fișa postului de marketer online aș trece postul deschis mai cu seama pentru gamerii de jocuri de resurse și construcție. Înțelegerea celei mai bune oferte vine din analiză dinamicii pe perioade de timp – mici, cele de test, 1-2 săptămâni, si mari, recomandarea fiind lunar.

Indicatorii mai sus amintiți trebuie valorizați. Răspunsurile la întrebări sunt la latitudinea fiecărui manager.(O schema de variantă simplă, care poate fi dusă către complexitate de fiecare)

 • Cât profit fac în medie de la un client ?
 • Câți clienți am capacitatea să îi servesc bine în fiecare luna ?
 • Cât sunt dispus să cheltui pentru a obține un nou client ?
 • Din 10 potențiali clienți întâlniți câți îmi devin clienți ?
 • Că să pot să mă prezint la 10 noi potențiali clienți ce eforturi financiare trebuie să fac ?
 • Clienții mei vechi mai cumpără și alte servicii de la mine ? Anual, despre ce valoare vorbim?

După ce toate acestea vor fi puse într-un tabel, va fi foarte ușor să analizați orice propunere de marketing primită, ba chiar mai mult, de a avansa voi înșivă propuneri către canale de marketing diverse. Cel mai bun canal va fi și cel care va aduce performanță.

Un exemplu de fiser analiză găsiți aici: (Fișier cu documente gratuite)

Remember: ORICE sistem de marketing online trebuie verificat pentru afacerea ta, chiar daca este celebru. Beneficiile care trebuie luate in calcul sunt doar beneficii reale.

Publicitate Parteneri

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...