Cei 5 pasi in arhitectura Politicii de Continut Vizual al Sitului Web

Checklist Corelatia informatiei Vizual-Functional

 

Pentru o buna arhitectura a Politicii de Continut Vizual al Sitului Web avem cinci activitati de facut cu scopul de a ne asigura ca vom fi intelesi cat mai corect.

a. Inainte de a ma exprima prin vizual imi creez un MEME-Concept sa fiu sigur ca utilizatorii ma pot percepe usor vizual pe mine ca website, activitatile care le desfasor si produsele care le ofer.

Procesul de sublimare a activitatii intr-o imagine sau un sunet se dovedeste a fi un excellent exercitiu la nivelul companiei, este un brainstorming in care se pot implica si partenerii sau angajatii, este un proces amuzant si puternic creativ.

b. Sa indexez toate aparatele, software-urile si abilitatile pentru a sti calitatea cu care pot produce elemente vizuale.

Pastrarea realismului si dimensionarea utilitatii sunt cele mai importante. Nu trebuie sa ajungem la o paralizie de perfectiune a productiei vizuale si sa ne afecteze utilizarea zilnica. Calitatea produsului vizual este o decizie manageriala.

c. Sa determin balansul intre notorietate si imagine, pentru a sti cum trebuie realizate pozele si video

Notorietatea deseori cere o refectie pe masura in imagine. Si nu doar in imaginea firmei (perceptie), ci si in calitatea materialelor vizuale care le tranziteaza. Daca se impune un standard mai inalt, ne reintoarcem la punctul b) pentru a vedea daca avem masinile, programele si oamenii care sa respecte standardul de calitate, sau daca trebuie sa externalizam serviciile vizuale – desi personal consider ca asta este o mare bataie de cap.

d. Sa fac un descriptiv intre utilitate si forma, cu norme pentru fiecare caz de articol in parte (ce fac daca / if-then). Personal sunt un adept al functionalului si al ideilor care pot fi usor transmise. Normarea formei vizuale dupa criterii functionale aduce foarte multa rapiditate in decizia Continutului Vizual. Un exemplu simplu ar fi impunerea imaginilor dintr-un site doar pe criteriul folosintei si nu a ceea ce reprezinta.

e. Sa dau posibilitatea utilizatorilor mei sa interactioneze cu vizualul (comentarii, like, social media)

Imaginile se transmit mai usor. Sunt putini cei care vor sa redistribuie continutul acestui articol si poate si mai putini care vor dori sa il citeasca. Reprezentarea sa intr-o imagine creste simtitor « rata de share ». Publicarea ei voita in Social Media este o alta trambulina si daca incurajezi si o discutie in jurul schemei mesajul final va atinge mai multe tinte. Referitor la d)stiu daca il fac cu creionul pe hartie sau vectorial, la c)stiu pot sa imi exprim notorietatea mai bine in desen, la b)stiu ce am nevoie si cine il va realiza, la a)stiu modul in care e transmis conceptul comprimat.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...