Cei 5″S” ai Continutului – Sanatate, Software, Securitate, Stocare, Sisteme

22-managementul-calitatii

audio-icon video-icon.png pdf-icon checklist-icon

 Lângă conceptul CEDAC o să mai introduc încă un concept, acela de 5S. Nu …nu este un nou model de iphone dacă cumva ați mustăcit la acest gând … Este sistemul de analiză tehnică al Conținutului. Când mă hotărăsc că aș vrea să fac un CE subiecte de conținut vreau să tratez. 

Structurarea acestor subiecte derivă apoi în Universuri posibile de Conținut, reflectate în Planul de Publishing (spuneam că ar trebui făcut măcar pe 12 luni) și Informația de Publicat (scrisă, vorbită, imagine -acestea o să le tratăm pe larg într-un capitol viitor). Deocamdată față de ele trebuie să mă poziționez tehnic, să ne măsurăm abilitățile ca să știm ce facem intern și ce va trebui să delegăm.

În viața startup-urilor funcționează universal o regulă care eu o numesc “Regula celor 3 ani” (ani emoționali, deși adesea coincid cu anii calendaristici). Primul an este anul ENTUZIASMULUI, proiectul ia formă din sursă de Energia proprie. Al doilea an este anul ÎNCĂPĂȚÂNĂRII, planul inițial nu e îndeplinit însă Ambiția susține nevoia de energie. Al treilea an este anul FINANȚELOR, afacerea ori nu produce bani cât trebuie, ori nu are resurse financiare cât trebuie să se dezvolte. Dacă trece cele 3 bariere, orice produs web devine o AFACERE internet, restul fiind încadrate la categoria Hobby sau “Și altele”, ne-fiind Produse-Pure, deși toate au fost imaginate așa. Recunosc, acum în loc să fiu la suflat vânt în pânze și încurajare, stau la frână și zic-Nu porni în Anul 1 fără să te gândești prima oară CEDAC / 5S. O să îți fie mai bine. Sănătate, Software, Securitate, Stocare, Sisteme.

Abordarea Tehnică are un prim aspect “moral”. La ce mă refer când spun “Sănătate”? În primul rând la Capacitatea de Persistență și de Universalitate a informației livrate. O carte bună este bună și după 100 de ani. Un text bine scris nu este corectat zilnic. Un produs propus la vânzare are o înțelegere mai bună dacă este mai bine exprimată destinația și utilizarea sa. Un software bun are licență care să acopere dezvoltarea continuă de noi funcționalități. Un server bun nu poate fi spart. Un CMS bun nu poate fi virusat. Un material bun nu este copiat. Practic aspectul de sănătate este profilactic, este un filtru prin care ne trecem deciziile tehnice. Pentru că legile lui Muphy spun că orice lucru temporar tinde să devină permanent.

Cum analizez Software-urile care o să le folosesc? Majoritatea dintre noi nu suntem specialiști în IT și cu siguranță NU cunoaștem toate ofertele de pe piață. Un prim reflex ar fi să ne întrebăm prietenii, un expert, sau Internetul despre produsul care este cel mai bine să folosim. Criterii de alegere pot fi prețul sau capacitățile, dar pentru a alege bine ar trebui să știm de ce avem nevoie înainte de a căuta. Tehnic, trebuie reallizata o lista cu ce avem de făcut pe care scriem Programele. Majoritatea folosesc text, foto, video. Am Uneltele deja determinate, acum aleg Programele. Cu ce editez, cu ce montez, cu ce public ar fi întrebările de bază.

Securitatea și Stocarea merg mână în mână pentru că reprezintă Depozitul și Paznicul bunurilor noastre informaționale (bytes virtuali în servere). Depozitul este un Server Criptat, iar Paznicul o protecție care se găsește sub diverse aspecte: routere, firewall, programe antivirus, parole, intraneturi, grupuri de lucru, criptaje, cloud. Încă de la început subiectul este destul de vast ca să ne dea bătăi de cap. Singura soluție este alegerea unor specialiști care se pricep și care să fie DISPONIBILI prin profesionalismul servciilor și proximitatea suportului.

Acum 15 ani cheia succesului pe Internet era PREZENȚA, trebuia doar să exiști online. Cheltuielile erau enorme pentru Stocare iar Securitatea era mai degrabă o glumă. Trăim vremuri faste în care serverele sunt de dimensiunea unei cartei de vizită cu o capacitate de 50G (vezi Scaleway sau Hetzner) iar routerele cloud sunt cât un pachețel de șervețele (vezi Lima). Costurile merg la server spre 3€ pe lună iar pentru propriul sistem cloud 70€. Este un regal în care NU AI CUM să nu îți dorești să îți pui conținutul tău online (chiar dacă el nu este neaprat destinat să fie public). Cum aleg cel mai bine? Întreabă un prieten, pentru că tehnologia evoluează atât de rapid încât până scriu aceste rânduri ele vor fi deja perimate.

Ce Sisteme folosesc și cum trebuie să tratez aspectul tehnic? Sisteme de Distribuție, de Management, de Comunicare, etc. În esență toate sunt tot Programe sau Aplicații software, disponibile local, pe server, în cloud, pe mobile. După analiză CEDAC îmi cunosc nevoile. Dacă la Stocaj/Securitate încă aș mai fi putut dezvolta subiectul, în lumea programelor și aplicațiilor sunt pierdut, pentru ca nevoile pot fi satisfăcute de N soluții. Tehnic, ele trebuie a)să fie comptabile cu ce am deja b)să fie relativ ușor de utilizat și de învățat c)să nu ceară resurse unice care nu pot fi înlocuite d)să fie îndeajuns de universale că să le pot înlocui dacă este cazul e)să fie întreținute de firmă care le-a dezvoltat. Un minim set de principii ne va filtra alegerile. Soluția cea mai bună este ORICARE soluție pe care o putem folosi.

Deciziile pe care le luăm tehnic ne vor urmări pe termen mediu. Un Sistem implementat are o durabilitate mai mare de 3 ani și Securitatea ai dori să o faci o data pentru totodeauna. Software și Stocaj poți să cumperi oricând, însă nu ne schimbăm obiceiurile des, poate o dată pe an. Dacă nu știm avem unde și pe cine să întrebăm. În orice limbă există documentație și în toate creierele există discernământ, cel puțin ăsta e pariul meu visavis de antreprenori.


materialul face parte din e-book-ul EQ – eBusiness Quotient, click pe imaginea de mai jos pentru a-l obtine
Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

Publicitate Parteneri

vrei ca reclama ta sa fie prezenta aici ? mail la claudiu at gamulescu punct ro
Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...