Clasificarea din punct de vedere logistic a magazinelor din Romania (2008)

Potrivit statisticilor SNEC pentru anul 2008, cel mai mare transportator de produse in Romania ramane in continuare Posta Romana, desi acest monopol se pastreaza in momentul de fata doar pentru transporturile in tara, unde aceasta si-a mentinut cota de piata din cauza preturilor.

Magazinele online isi construiesc propriile lor solutii logistice. Aceasta statistica are totusi grad ridicat de eroare, pentru ca magazinele nu comunica intotdeauna cum fac livrarea.Fan Curier si-a castigat locul de leader intre transportatorii privati si il consolideaza rapid. De asemenea, exista o tendinta, in cazul unor magazine, de a folosi platformele logistice ale altor magazine.

In ceea ce priveste modalitatile de comanda, este normal si firesc ca magazinele care isi propun sa faca e-commerce sa foloseasca cosul de cumparaturi, (shopping cart), insa in prezent ne confruntam cu un procent important de magazine care inca nu il folosesc.

Modalitatile alternative de comanda ar trebui de asemenea sa existe in majoritatea cazurilor, avand in vedere situatia comertului online din Romania, unde  increderea nu este inca foarte mare. Totusi, desi accepta comenzi telefonice, de multe ori magazinele nu o comunica oficial sau expres.

In privinta numarului de comercianti inrolati 3D secure in Romania, potrivit RomCard,  multi comercianti dintre cei inrolati in 3D Secure folosesc metode de plata pentru incasarea altor plati, care pot intra la categoria comert electronic insa nu intra sub incidenta magazinelor de produse online, deci trebuie sa avem in vedere si cercetarea pe datele acestora.

In urma cercetarii efectuate asupta a 875 de magazine online, au reiesit urmatoarele date:

Poti plati la 698 magazine si online, la 203 doar offline. Aceasta inseamna ca multe magazine accepta mai multe metode de plata, insa un procent de 23% nu iau inca in calcul varianta de plata cu cardul.

Distributia pe procesatori a magazinelor online releva faptul ca lider de piata este E-Payment care devine in 2008 procesatorul numarul 1 in Romania, urmat de RomCard, care continua lupta de inrolare in 3D secure. In continuare, marea majoritate a magazinelor mentioneaza ca se poate plati online insa nu mentioneaza cum.

Ca o concluzie importanta, marea parte a magazinelor din Romania nu folosesc sistemele de securitate in regim 3D Secure si merg pe varianta clasica SSL.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...