Continutul direct, intermediar si tertiar si Universul Datelor generatie

36-Continutul-direct-intermediar-si-tertiar-si-Universul-Datelor-generatieaudio-icon video-icon.png pdf-icon checklist-icon

 1 yotabyte reprezinta toate datele existente in Internet (1 milion de milioane de Gigabytes) , 672 exabytes sau 672 milioane de gigabyes de date accesibile in Internet, 760 milioane de situri web din care 500 milioane active, 15 mii de miliarde de pagini web din care 50 miliarde indexate de motoarele de cautare, din care Google domina piata cu ale sale 9 milioane de servere , o crestere anuala de cca 100 milioane de situri pe an din 300 miloane de domenii cumparate pe an, etc, statisticile pot continua pentru a ne imagina dimensiunea clara a Universului in care vom lansa datele noastre.

Batalia pentru atentie este deosebit de mare si o doza de realism inainte de a demara afacerea online nu strica.

Cum pozitionez INFORMATIA din situl meu web fata de informatia din Internet ?

Cat de multa informatie cu valoare adaugata trebuie sa produc ? Daca vand computere online, o marca cunoscuta si peste tot prezentata, am nevoie de altceva in plus decat PRETUL? Nu aceasta ar trebui sa fie singura informatie care o livrez?

Ca sa stiu cum ar trebui sa pozitionez situl meu, trebuie sa inteleg informatia si modul in care ea este consumata de utilizatori. Informatia poate fi statica sau dinamica, proprie sau externa, perpetua sau de actualitate, valoroasa la un moment dat, perimabila sau de durata, scurta sau lunga, de stiinta sau entertainment, etc. Fiecare manifestare a informatiei ii va conferi FORMA (text, foto, video, audio), LUNGIMEA (succinta, explicata, stiintifica), STILUL (jurnalism, personal), AUTENTICITATEA (proprie, preluata).

IN-DATA : Autentice sau Preluate?

Continutul intr-un site web se poate produce in trei moduri: prin efort propriu (copywrite), prin efort tertiar (colaborare si contributie), prin efort extern (preluare). Nu o sa starui foarte mult asupra ceea ce putem produce singuri, pentru ca este subiectul unui capitol separat, insa lucrurile sunt destul de clare cand produci cu propriul cap, in limba proprie si cu ochii proprii. Dilemele apar in cazul continutului ne-controlat.

Continutul preluat poate fi adus la comanda, preluat cu sursa, preluat in drepturile de creative-commons, tradus, integrat. Indiferent de motivul si forma sub care prezentam acest continut extern, ne vom lovi de urmatoarele aspecte:

a – drepturile de publicare, drepturile de autor si de proprietate intelectuala asupra pozelor, filmelor, materialelor

b – de calitatea acestora, plecand de la rezolutia imaginilor pana la chestionabilitatea autoritatii materialelor

c – de asepectul cultural (incidenta mica)

d – de actualitatea datelor (incidenta mare)

e – de limba, este dificil sa cauti in limbi care nu le cunosti, chiar daca ai instrumente de traducere automata

 

Continutul generat tertiar se obtine de la utilizatori. Fie ca situl se bazeaza 100% pe aceasta (vezi Facebook, aparent situl cu cel mai mare succes in momentul de fata), fie ca reprezinta un procent mai ic, un lucru este sigur – acesta productie este mult superioara resurselor proprii de productie, chiar daca calitatea este indoielnica (si aici ma refer la informatie, la modul si forma in care ea este prezentata). De multe ori, pentru un produs online, montarea unui forum de discutii, a unui sistem public de asistenta, de intrebari si raspunsuri, ii va aduce beneficii SI in cantitatea de date care o detine. De ce este important acest aspect ? Proportionalitatea Date Multe > Date Multe indexate > Popularitate mai mare in motoarele de cautare.

In ce priveste Datele Culese ale unui Website bariera de limba este evidenta, doar cifrele sunt universale. Se poate face usor o prezentare de produs in limba spaniola dupa o preluare a paginii produsului prezetat in limba germana, mai ales daca vorbim de culegerea datelor pentru magazine online. Se preiau toate caracteristicile tehnice sub forma de cifre, iar descrierea produsului se poate face copywrite direct in limba de prezentare. Produsul se poate supune public opiniei clientilor magazinului in limba spaniola, Acesta este un caz clasic de hibridizare a surselor si tipurilor de contint.

OUT-DATA: Ce date putem oferi?

Datele de Continut oferite aduc notorietate. In general ar trebui sa fim bucurosi daca continutul nostru este preluat (nu furat) si referentiat. Insa pentru asta ar trebui sa producem fie ceva de valoare, fie ceva de interes. In functie de strategie fie putem oferi instrumentele directe ale preluarii de continut si sa ii ajutam pe cei care vor sa culeaga date, sau dimpotriva ne putem “baricada” si proteja suplimentar. Vreau eu sa fiu Locul-Unic, Izvorul informatiei unde toti utilizatorii vin (Trafic) sau vreau eu sa fiu Sursa-Unica care poate fi citita de toti utilizatorii nu conteaza unde (Notorietate) ? Raspunsul il da metoda prin care websitul aduce bani.

Materialele care le pot produce si oferi sunt

a – articole scrise, expert, documentate si fundamentate. Ele pot fi preluate, parti sau integral si folosite si in alte situri

b – poze, filme, pdf, orice alt material in zonele in care anunt specific ca se pot prelua si refolosi

c – date din baza de date (statistice sau in timp real) sub forma de widgets, etc

Toate acestea trebuie sa le oferim ca un “Pachet Cadou”, cu rugamintea de a fi mentionati, cu toate instrumentele si modalitatile lor de folosire.

Date Culese din Social Media

Copilul-Minune al Internetului care l-a acaparat si care a facut chiar si utilizarea motoarelor de cautare sa fie de prisos. Nu mai vizitezi celebrul site suntplictisit.com, deschizi Facebook, gasesti o gramada de distractie. Organizate in Liste, Categorii, Subiecte, Taguri, Preferinte … toate siturile social-media sunt o sursa enorma de Informatie Clasificata, chiar daca aparent este haotica. Mai mult este o Sursa care produce Date Continuu, fie sub forma autentica, fie preluata (share), cu scopul de Trafic sau Notorietate, in multiple limbi.

Cum pot folosi Social Media in definirea Universului Datelor?

In primul rand este un mediu bidirectional – poate fi folosit fie de sursa, fie de distributie. In al doilea rand este un mediu interactiv, se poate obtine feedback rapid referitor la calitatea datelor, forma lor de prezentare sau atractivitatea lor. Datele bine prezentate grafic sunt mai atractive in social media, oamenii sunt puternic vizuali. Datele audio si video sunt mai consumate, oamenii prefera un consum mai mic de efort intelectual. Acestea ar fi primele lectii din care sa invatam modul de prezentare a datelor in propriul website. Poze mari, de calitate superioara, cu texte explicative concise, ajutate de suport video, audio, paragrafele scrise si delimitate, ceea ce e important subliniat si ingrosat.

50% din siturile de succes sunt gazduite in Statele Unite ale Americii si 50% din blogurile de succes functioneaza pe platforma WordPress. Prima concluzie care o trag este ca primul element in Cursa-Internet este Timpul, care trebuie sa mi-l acord. Timpul de a crea Continut si de a-l lasa sa se propage si sa isi manifeste efectele.


materialul face parte din e-book-ul EQ – eBusiness Quotient, click pe imaginea de mai jos pentru a-l obtine
Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

Publicitate Parteneri

vrei ca reclama ta sa fie prezenta aici ? mail la claudiu at gamulescu punct ro
Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...