Copywriting, Originalitate si Descrieri in Continutul online

38-Copywriting-Originalitate-si-Descrieri-in-Continutul-onlineaudio-icon video-icon.png pdf-icon checklist-icon

 Povestea despre Copywriting si Descrieri poate fi pusa undeva intre Talent si Frica de penalizare, sau intre Estetic si Functional. Internetul livreaza zilnic milioane de informatii in milioane de pagini noi, majoritatea lor covarsitoare existand déjà online (cum zicea Bill Gates, traim in epoca low-cost-ului informatiei).

In fata acestei abundente unde sa situam Originalitatea, acel ceva care diferentiaza? Intre legitimitatea produsului prezent cu aceeasi informatie peste tot sau admiratia textului unui autor care prezinta DOAR idei originale? S-au certat ei savantii ca au inventat in acelasi timp descoperiri importante ale omenirii, insa stim cate din ideile emise de 7 miliarde de oameni de pe planeta cate sunt LA FEL?

Se spune ca daca vrei sa fie usor nu trebuie sa reinventezi roata. Mintea omului este arhitecturata de asa natura incat Complicatul este mai evident decat Simplul, ia mai mult timp, dar mai putina energie. Sunt doua categorii distincte de afaceri online, cele care traiesc din exprimarea continutului care devine produsul de consum (publishing, social media) si cele care traiesc din exprimarea continutului ca valoare adaugata (magazine online, imagini, streaming video, audio). Pentru amandoua tipurile, un continut de calitate, atractiv, original, nebunesc, revoltator, suav, etc se traduce in TRAFIC. Direct, din oamenii care revin sa citeasca, si indirect, alimentand marea sursa, busola miliardelor de informatii, MOTORUL de cautare, sursa continua de fericiri si dezamagiri pentru creatorii de continut. Algoritmi, reguli, SEO definesc universul tehnic al acestui Continut.

In ce priveste Siturile Web care fac publishing, distingem doua specimene diferite: calde si reci. Cele “calde” au Informatie cu viata scurta si in care calitatea intregii informatii sta in TITLU: “In satul Příbram din Cehia s-a prabusit un copac”, cuvintele fiind doar o anvelopa a conditiilor in care se produce evenimentul. Cerintele nu sunt deosebite decat cele supuse standard Motorului de Cautare, care sa poata clasifica informatia corect. Cele “reci” au Informatie persistenta, valabila mai multe luni/ani, regula fiind : cu cat Continutul este mai bun, cu atat mai bine pentru Cititori si Motor. Animati de toate intentiile bune, zeci de mii de Scriitori-Online se avanta zilnic spre Informatia Rece. Si majoritatea (inclusiv subsemnatul) cad deseori in capcana ne-organizarii initiale a informatiei, lucru aproape imposibil de facut ulterior (nu dispunem de TIMP).

Cea mai simpla metoda pentru producerea si organizarea Informatiei Reci eu am denumit-o 123. Un Capitol, Douazeci de Variante si Trei Raspunsuri (corect, trebuia 1203, insa era mai greu de tinut minte). Intr-o astfel de clasificare pot incapea toate subiectele pe care vreodata ai putea sa scrii Continut. Aplicand aceasta metoda vei fi ferit sa te repeti de doua ori, fiind acoperit de o structura clara prin care poti face referire intre subiecte. Nu trebuie sa o creezi o singura data si sa o prevezi cu Finalitate (aceasta caracteristica greu de atins in lumea posibilitatilor infinite care este Internetul). Tactica este simpla dar cere disciplina. Inainte sa te apuci de scris, sa spunem ca ai vrea sa faci un website despre arhitectura, alegi un numar de capitole care vor fi populate (deseori numele categoriilor de informatie din website): case, blocuri, birouri, reabilitari, etc. In fiecare capitol vei defini 20 de subiecte care merita sa fie tratate (case – vile, vile de vacanta, case ecologice, case

energetice, etc etc). Apoi aplicam Lama lui Occam si din 20 se poate reduce numarul la 15 importante. Pentru fiecare subiect se pun trei intrebari la care Scriitorul are raspunsul. Pentru un website cu 10 Capitole tratate sunt 600 de subiecte care asigura necesarul de pubishing pentru 5 ani.

Imaginatia? Des invocata in fata tastaturii sau a foii de hartie, mai ales lipsa ei fiind dureroasa. In general Originalitatea vine din manifestarea Imaginatiei sau a spiritului Expert, practic. In sistemul 123, ambele iau o natura fireasca, normala, usoara, pentru Creatorul de Continut. Este greu sa tratezi un subiect vast, insa daca mergi in “adancimea” unui sistem prestabilit, este foarte usor sa raspunzi in scris la o singura intrebare. Dureaza 10-15 minute pentru fiecare subiect, mai ales daca ai exercitiul exprimarii (din fericire antrenabil). Toti suntem experti in ceea ce facem, pentru ca altfel am fi concediati sau falimentari. Toti suntem creatori de copywriting de calitate, doar trebuie sa ne mobilizam putin.

Se poate fara copywriting? Adica … continut neoriginal, preluat, copy-paste, preluat o parte cu citare sursei (si link), foto, scanat, etc. Sunt multe modalitati cu care ne putem popula situl web cu informatie. Tine de decizia fiecarui website cat de serios este sau cat vrea sa para. De multe ori cei care preiau informatia o prezinta mai atractiv decat cei care au pus-o in forma originala. Exista situri web care au capacitatea sa stranga in moduri placute informatie externa si care isi dovedesc utilitatea astfel. Intr-un fel (daca Jocul se joaca corect) distribuirea unui continut existent este o recunoastere a calitatii lui, o promovare. Un continut cu grad mic de originalitate se gaseste si in descrierile produselor magazinelor online, deseori subiectul preluarii automate. Raspunsul este ca se poate si fara sa creezi tu resurse de continut, chiar daca este mai putin atractiv.

Continutul a fost des subiectul schimbarii Algoritmilor motoarelor de cautare, aceasta Scara care provoaca atatea emotii daca este urcata sau coborata. 100% iti este bine daca esti primul in rezultatele cautarii cu Google, si la fel de mare e dezamagirea daca pleci de acolo. Multe afaceri depind strict de aceasta pozitie, asa ca sunt dispusi sa faca ORICE. Aici se poate atinge limita atat legala cat si morala, subiecte din ce in ce mai des intalnite.

Aici sunt doua aspecte care as vrea sa le amintesc: Agregatoarele de Stiri si Continutul Moderat (Curated). Ambele in sine sunt idei foarte bune, dar care au fost folosite in timp ca si trambuline de SEO, adica de atragerea vizitatorilor pe situl propriu fara a se depune nici un efort de Creatie, frustrant pentru cei care au scris-o in contextul comercial in care cei care preluau informatia incasau bani din trafic/publicitate. Google a rezolvat partial aceasta problema prin introducerea de noi si noi reguli. Eu doar vreau sa imi exprim opinia ca ambele isi au rostul in peisajul internet. Asa cum unii sunt buni Creatori, altii sunt buni Organizatori si prin modul lor de operare a informatiei stiu sa o faca pe cea buna sa iasa la suprafata. Exista chiar o incurajare a Curated Content in ultima vreme, rolul fiind informativ, colectiv, pentru ca motoarele de cautare nu ii dau importanta, dar utilizatorii da.

Satisfactia deplina se obtine atunci cand materialul produs de tine primeste referiri, preluari, accesari, toti indicatorii care confirma popularitatea si cumva autoritatea. Un indicator foarte bun al gradului de cultura internet (care da si tonul Continutului) este Topul Blogurilor. O parcurgere a primelor 50 “cele mai citite” adrese web dintr-o tara aduce multe informatii daca internautii prefera articole lungi sau scurte, documentate sau nu, cu referiri si surse sau simple, de nemultumire sau optimism.


materialul face parte din e-book-ul EQ – eBusiness Quotient, click pe imaginea de mai jos pentru a-l obtine
Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

Publicitate Parteneri

vrei ca reclama ta sa fie prezenta aici ? mail la claudiu at gamulescu punct ro
Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...