Corelatia informatiei Vizual-Functional in Continutul Siturilor Web

37-Corelatia-informatiei-Vizual-Functional-in-Continutul-Siturilor-Web

audio-icon video-icon.png pdf-icon checklist-icon

 Omul este un animalut vizual. Internetul este un pentru fiinte puternic vizuale. “Cele mai internationale” inscriptii sunt indicatoarele de orice fel. Instrumentele cu care operam ne permit toate producerea in cantitati mari de material vizual.

Mediile care le onoram cu prezenta zilnic sunt incarcate de vizual (ziare, reviste, televiziune, reclame, strada si orasul, etc). Pentru un bun discernamant al informatiei primite astfel exista o singura conditie : sa corealam VIZUAL-FUNCTIONAL. Acest principiu il aplicam in toate actiunile noastre ca antreprenori si detinatori de afaceri digitale in relatia cu utilizatorii nostri. O data ce reusim sa incorporam acest principiu constant, impactul Continutului va fi imens. Intrebare este cat de mult efort este necesar pentru a deveni reflex zilnic?

Am mentionat corelatia Vizual/Functional. Este Frumos vs este Util. De multe ori ni se intampla sa dam click pe un articol al carui titlu este “Cele mai frumoase poze cu natura din 2016 », anuntand continutul vizual inca din nume. Informatia care o cautam este o informatie utila, care doar poate fi potentata de vizual, aducandu-i in plus o proiectare a situatiei, o subliniere a conditiilor, a completare a tabloului. Lasand la o parte latura profesioniala a procesului obtinerii imaginii, cei care prelucreaza articole web sau produse ar trebui sa aiba un training specializat, pentru a fi capabili sa recunoasca o poza buna care sa fie folosita in completarea textului.

Am avut o conversatie telefonica la un moment dat cu cineva care ma solicitase sa ii dau asistenta in legatura cu reglarea unui televizor (nu ma ocup cu asa ceva, insa nu e politicos sa iti refuzi prietenii). Suportul il acordam telefonic si cel care imi cerea ajutor nu era foarte in largul lui. Am rugat sa il deschida – De unde? – Din buton – Care buton ? – Pai .. butonul de ON … Ce e ala? – Butonul care are semnul international de aprins/inchis. Ce semn ? … Mi-am dat seama ca nu are nici un rost sa continui atata vreme cat semnul celebrului buton era un mister pentru interlocutorul meu. In internet este vital sa stii sa recunosti simbolurile internationale si simbolurile specifice mediului online – te vor ajuta sa comunici mai eficient vizual.

Hai sa aruncam o privire asupra unei sublimari vizuale a activitatii si sa exploram conceptul de MEME. Este foarte important sa poti sa iti exprimi activitatea intr-un singur simbol. Castigi enorm in exprimare si convingerea cu care ceilalti pot spune exact ce faci tu. Insa aceasta sublimare nu este chiar la indemana, nici macar pentru cei experimentati. Daca ea este evidenta, atunci e usor, dar daca nu, trebuie forjata, cautata, inventata. Un magazin online care vinde mingii de fotbal poate avea ca si meme o mingie de fotbal pusa intr-un cos, insa un magazin online care vinde TOATE articolele sportive ? O firma care vinde produse poate fi mult mai evidenta vizual decat o firma care presteaza servicii. Si este si mai greu pentru un produs care este o carte despre project management in internet.

Procedeul de forjare al MEME-ului eu il numescu Branza-Lapte-Vaca-Mu. Pe scurt, era o reclama TV in care doi baieti români incercau sa comunice cu doua suedeze (piloti ai masinii de curse care facea Raliul Transfagarasan). Ne-avand instrumentele lingvistice potrivite vroiau totusi sa spuna ca e

primavara, soare si frumos pe pasunea transalpina. Cumva incercau sa explice ca branza se face din laptele care il da vaca care face muu. Copilareste, amuzant, insa la capatul rationarii este un “mim”, si anume “Mu” (audio). Proiectia vizuala a acestui sunet este iarba, soare, pasune, vacute, poate mai putin muntele, dar reuseste sa comunice rapid o stare de fapt.

 

Metoda pentru a gasi un MEME-Concept pentru ceea ce faci:

– procedeul este de la larg catre ingust

– se face descrierea activitatii in fraze complexe

– se face simplificare frazelor pana la propozitii simple care au sens

– se completeaza propozitiile cu gesturi si elemente audio

– se adauga simbolurile internationale in legatura cu ce am gasit

– se intocmeste o lista cu cuvinte (unul sau doua) care sa fie cat mai aproape de activitate, produs, serviciu

– aici incepe procesul de brainstorming in urma caruia rezulta un desen, o schita, un sunet, o imagine mica animata, care va fi MEME-ul tau.

Cum organizez procesul de creare al MEME-ului ? (eu il pronunt MIM). Dupa nevoi si functionalitati ar fi raspunsul responsabilului de Continut. Dupa ce se cere si se vinde ar fi raspunsul responsabilului de Marketing. Intre cele doua se gaseste raspunsul, ceva ce arata bine si reprezinta si utilizarea. Pentru a fi mai clari o sa facem o analiza pe mediile in care se folosesc elemente vizuale in comunicare.

Pentru Social Media – Vizualul abunda in destinatii turistice, mancare bine aranjata, selfies, pisici si bebelusi, la care se adauga cate un “gif” animat cu scop amuzant, sau elemente de tip GAG (poze care sa ne amuza). Ei bine, daca vreti sa comunicati in acest mediu sau sa legati automat publicarea pe Facebook a blogului vostru, este bine ca pozele articolelor sa se inscrie in registrul aceasta.

Pentru Magazine Online – Dezavantajul fata de magazinul la strada este intangibilitatea produsului si incapacitatea de a-l proba. Daca va dotati magazinul online cu o politica buna de RETURNARE a produselor (care darama ambele bariere), nu ramane decat sa seduceti vizual clientul pentru a achizitiona produsul. O descriere buna in text, alaturata unor poze de o rezoltie mare, pe cat posibil 360 de grade si un video de utilizare au devenit practic Standardul. Desi producatorii au inceput sa faca video-uri promotionale pentru produsele lor, nu ne impiedica nimeni sa realizam un filmulet in propriul studio despre cum se foloseste un mixer. Montarea unui studio care sa faca poze 360 de grade la sediul magazinului este la indemana tuturor atat ca tehnologie sau costuri.

Pentru articolele de publishing din website este mai usor pentru ca au deja un subiect bine definit. Imaginea cea mai reprezentativa este legata de ce vreti utilizatorul sa faca cu continutul articolului. Ai un articol despre cea mai eficienta metoda de monta mobila? Nu pune o poza cu o mobila, ci pune un set de poze cu tine montand mobila. Actiunea finala este cea care trebuie sugerata cititorului.

Daca articolul/reportajul este din mass-media, el va reflecta locurile si faptele intamplarii.

Daca as fi scris acum cativa ani acest capitol, probabil ca acum l-as fi sters. Tehnologia evolueaza mult prea repede. Suntem practic invadati de dispozitive care produc vizual: aparate foto, camere video, camere web, camere incorporate, telefoane mobile, portabile mp3 cu camera, camere de casca, camere de masina, etc. Singura dimensiune care ramane de explorat este balansul intre CALITATE si NOTORIETATE. Spus altfel, inseamna “cunosc cat de important consider situl meu web, ca sa stiu ce calitate de materiale video si foto il vor insoti

Intrebari : Pot sa pun in magazinul meu online alaturi de cizmele de calarie un filmulet facut la herghelia de langa oras in care cineva poarta cizmele si le spune avantajele ? Pot sa asociez un astfel de film semi-amator cu produsul premium care il vand pe website? Pot sa pun poze cu aceleasi cizme

facute cu aparatul meu mobil sau cu camera de 20 Megapixeli din gama de profesional ? Raspunsul il are fiecare in parte si daca nu, vanzarile si reactiile utilizatorilor vor confirma.

In fine am lamurit-o cu semnul de pornit/oprit. Raspunsul a fost .. a , bine atunci, stiu de butonul asta, dar tu mi-ai zis de “simbolul international”. De multe ori e bine exprimarea sa fie mai bruta, sa intrebi de butonul-cu-cerc-si-bara.


materialul face parte din e-book-ul EQ – eBusiness Quotient, click pe imaginea de mai jos pentru a-l obtine
Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

Publicitate Parteneri

vrei ca reclama ta sa fie prezenta aici ? mail la claudiu at gamulescu punct ro
Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...