Daca vreau sa imi deschid un magazin online in Romania, ce voi vinde ?

Aceasta este prima intrebarea care vine in mintea antreprenorului care vrea sa intre in domeniul numit “comert electronic”. A citit despre comertul electronic, a ajuns la concluzia ca vrea sa riste si sa intre in acest domeniu, insa nu stie ce ar trebui sa vanda ca sa fie profitabil.

Sunt doua posibilitati mari pentru rezolvarea acestei dileme :

a. Isi alege un domeniu care il STAPANESTE si unde poate manipula cu usurinta produsele. Adica daca se pricepe sa vanda jucarii, va vinde jucarii online, daca se pricepe sa vanda calculatoare, va vinde calculatoare online. Evident, daca nu te pricepi la nimic, ar fi bine sa lasi deoparte acest domeniu, pentru ca mai degraba s-ar putea sa pierzi bani decat sa castigi.

b. Alege un domeniu care are o cautare destul de mare, sperand ca lipsa de cunostinte sa fie compensata de o cerere indeajuns de mare, si dorinta de apropiere a obiectului sa duca la mai putine intrebari din punctul de vedere al clientului. Aici primordiala este cercetarea care trebuie sa raspunda la intrebarile : care sunt aceste produse ? cine sunt jucatorii de pe aceasta piata ? ce putere au siturile lor ? Sunt eu indeajuns de competitiv ca sa intru in batalie ? este piata una permisibila sau nu din punct de vedere Internet ?

Sunt trei indicatori analizati, iar ordonarea este facuta in functie de ultimul.
Produs / Numar de magazine care il comercializeaza / Gradul de ocupare al nisei (masoara oportunitatea).

Tabelul de mai jos analizeaza produsele care ocupa nisele cele mai putin aglomerate, si unde teoretic s-ar putea produce o intrare destul de usor. Evident trebuie analizate mai multe aspecte, dar cel de mai jos este un prim pas in rezolvarea dilemei : cu ce produse voi deschide magazinul meu ?

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...