Datele de contact ale magazinului online

Intr-o intrebare adresata astazi de magazinul Haircare.ro am decis sa punem putina lumina in ce priveste existenta si locul datelor de contact ale companiei in cadrul magazinului online, mai ales prin prisma amenzilor care sunt vehiculate ca se pot lua si care sunt o adevarata sperietoare.

Prin amabilitatea domnului Bogdan Manolea care ne-a furnizat materiale de studiu asupra legislatiei si prin experienta noastra anterioara putem sa va spunem urmatoarele:

a. datele de contact ale magazinului trebuie sa fie intr-un loc VIZIBIL, adica fie in toate paginile magazinului online, fie intr-o pagina care are link din homepage sau din toate celelalte pagini si trebuie sa fie USOR de REGASIT.

b. amenda puteti lua din doua incalcari ale legii : fie din legea 31/90 , fie din legea comertului electronic. Amenzile prevazute aici sunt intre 100 RON si 50.000 RON. Plafonul maxim se atinge doar pentru savarsirea tuturor infractiunilor si nerespectarea regulilor si a legii. De obicei se da un avertisment magazinelor, si acela este in suma de 100 RON si cei care aplica amenda sunt cei de la Garda Financiara.

Concluzia : se poate lua amenda daca nu aveti datele firmei care detine magazinul puse la vedere, si cel mai probabil amenda va fi de 100 RON. Ca sa preintampinati aceasta situatie, fiti siguri ca ati completat cum trebuie pagina de contact (adica sa aveti toate datele de identificare a companiei si nu numai telefonul si adresa). Informatiile obligatorii pentru orice societate sunt : denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de înregistrare + capitalul social/capitalul social subscris si cel varsat.

Este o lege care are destule articole ce ar intra in categoria protectia consumatorului. Unul dintre principiile care sta la baza ei este : Informarea consumatorului. ( vezi art 5, art 6 alin 2 lit b, art.8). In principiu consumatorul (in cazul nostru internautul) trebuie sa afle in mod clar si direct principalele informatii cu privire ce vede online. Adica nu doar numele firmei care administreaza o pagina (atentie, nu care o gazduieste! ), ci si datele de contact, inclusiv telefon, fax si e-mail, codul unic de inregistrare si alte date publice.
De ce ? Pentru ca spre deosebire de mediul offline unde magazinul din colt va fi intotdeauna acolo (pina cind da faliment), in mediul online un magazin poate astazi sa fie, iar maine sa nu-l gasesti. Pur si simplu este o masura creata pentru a creste increderea in cei care vind diverse servicii online
.”

citeste
Bogdan Manolea : Informarea in comertul electronic si despre formularele web de contact vs. telefon.
Bogdan Manolea : Numele srl-ului pe toate gardurile
Cristian Mezei : Datele firmei pe site

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...