De ce este importanta marca de incredere pe piata de comert electronic

Fara indoiala, unul dintre elementele esentiale pentru cresterea comertului electronic este increderea consumatorilor. Acesta este motivul principal pentru care Uniunea Europeana a adoptat directive pentru protectia consumatorului privind comertul la distanta si comertul electronic, ca o implementare a unuia dintre obiectivele mentionate la Summit-ul eEurope din Lisabona “(…) Comisia si Consiliul sa  studieze cum sa promoveze increderea consumatorului in comertul electronic”.

Cum insa Internetul este un mediu transnational, iar reglementarile legale pentru protectia consumatorului nu pot fi singurul element care aduce dezvoltarea afacerilor online, se incearca implicarea activa a mediului de afaceri in cresterea increderii in domeniul in care activeaza.  Chiar prin directiva privind comertul electronic s-a incercat stipularea acestui lucru prin promovarea codurilor de conduita si a metodelor extra-judiciare de rezolvare a disputelor ca metode ce pot creste comertul electronic.

Iar cum aderarea la un cod de conduita trebuie sa fie usor de recunoscut, dar si cu consecinte in cazul nerespectarii conditiilor cerute, iata ca un model de tip marca de incredere este promovat in practica in legatura cu codurile de conduita.

Ca urmare a actelor normative mai sus mentionate, dar si a sustinerii verbale sau directe din partea Comisiei Europene, o serie de sisteme de tip marca de incredere au fost dezvoltate la nivel european si mondial. O scurta prezentare a acestora poate fi utila pentru intelegerea fenomenului.

Austria – http://www.guetezeichen.at

Comisia Europeana a selectat ca o buna practica, in anul 2006, pe domeniul austriac de e-business un astfel de program . Marca de incredere este recunoscuta de organizatiile pentru protectia consumatorului, sectorul public si cel privat.

Marca este acordata dupa examinarea site-ului de comert electronic pentru implementarea si respectarea obligatiilor legale si a criteriilor impuse de catre initiatori. Fiecare site este re-verificat cel putin o data pe an pentru a controla respectarea conditiile cerute in mod constant.

In cazul unei plangeri din partea unui consumator cu privire la incalcarea criteriilor verificate, o examinarea suplimentara va avea loc. Daca problema nu este rezolvata in acest mod, se incearca redirectarea sa catre un sistem alternativ de rezolvare a disputelor national sau international, dupa caz.

In cadrul acestui program au fost examinate 249 de magazine care au primit dreptul de a publica acea marca de incredere, iar 63 sunt in curs de examinare.

Euro-Label – http://www.euro-label.com

Sistemul austriac a stat la baza dezvoltarii sistemului Euro-Label – o marca de incredere pentru comertul electronic la nivelul Uniunii Europene dezvoltata de un consortiu de organizatii reprezentand sectorul comercial din 5 state membre – AustriaGermania,ItaliaSpania si Polonia, finantat in cadrul programului eTEN cu 0,82 milioane de euro. Exista 564 de pagini web care au fost certificate prin acest proces, dintre care 252 din Austria si 255 din Germania.

Magazinele participante trebuie sa adere la un Cod de Conduita european, care formeaza baza certificarii. Raportul de certificare are de obicei peste 90 de pagini si este trimis magazinului online, care trebuie sa implementeze recomandarile facute. Aceasta dureaza de obicei intre 1-4 luni. Magazinele trebuie sa foloseasca 3 sisteme de management al plangerilor – unul propriu, unul bazat pe Euro-Label si o solutie alternativa de rezolvare a disputelor, care nu a fost insa utilizata pana acum. Site-urile de comert electronic sunt re-verificate in fiecare an pentru indeplinirea criteriilor.

Site-ul participant are dreptul de a afisa sigla de certificare (exemplu:  http://shop.t-mobile.at) care prezinta informatia Euro-Label si un element national.

Unul din avantajele prevazute de Euro-Label o reprezinta posibilitatea de a avea un sistem national si o marca europeana in acelasi timp.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...