De ce este mai inteligent sa cumparam online ?

Uita tot ceea ce stii pana acum in materie de cumparaturi ! Credeai ca pretul se formeaza pe baza cererii si ofertei ? Si ca daca un produs este din abundenta inseamna ca el este si ieftin ? … Imagineaza-ti ca tot ce cumperi tu se poate gasi de 10 ori mai ieftin in alta parte si totusi realitatea face sa se invarta conventia pe care o ai cu furnizorii tai apropiati. Este cheia care mentine proportionalitatea pe Terra, un concept care tine nu de Macro ci de Micro-Economics, distins cu Premiul Nobel. El se numeste Costul Tranzactiei.

Cine este Autorul Citeste cartea Asculta varianta audio Urmareste varianta video
claudiu1 ebook2

Intrebarea este de ce de cand a aparut ONLINE-ul (acest minunat mediu care a pozitionat tot ceea ce exista inainte in OFFLINE), de cand putem face cumparaturi pe internet, viata noastra a devenit mult mai buna.

Raspunsul este in factorii care alcatuiesc COSTUL unui produs din punct de vedere microeconomic :

1. Costul cautarii si informarii despre produs (de obicei platit cu timp petrecut in documentare) – Internetul diminueaza major acest timp datorita review-urilor si a articolelor tematice, al comparatoarelor de preturi si al ofertelor dedicate.

2. Costul negocierii – daca vanzatorul tau e puternic e putin probabil ca vei putea negocia si mai mult, el iti poate impune pretul. Internetul face mai facil accesul catre multipli comercianti.

3. Costul mentenantei ulterioare (sau al linistii personale fata de produs). E reprezentata de diverse garantii (motivul numarul 1 al dezvoltarii brandurilor), sau de posibilitatea facila de substitutie a pieselor. Aici internetul nu poate contribui decat prin acces la informatie.

Cele trei componente ale costului de tranzactie : Cautarea, Negocierea si Garantia

Cele trei componente ale costului de tranzactie : Cautarea, Negocierea si Garantia

 

1+2 creeaza sanse imense pentru comercianti si furnizorii de servicii. Este motivul pentru care Internetul nu va inceta niciodata sa creeze SURSA de antreprenori care vor sa desfasoare activitate economica online, chiar sub amenintarea marilor monopoluri. Cel putin nu in secolul care urmeaza care graveaza urma adanci in istoria moderna a popoarelor datorita globalizarii.

Documentatie : Coase si Williamson au fundamentat conceptele microeconomiei (distins cu Premiul Nobel)

Vezi si Costul Tranzactional
Vezi si Chicken Game, pentru a intelege interventia tertilor (Statul) in modificarea negocierii care o ai cu vanzatorul de produse (si el cu tine)

Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

 

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...