E-Commerce inglobat in noul concept “Omni Channel”

Era timpul potrivit pentru un nou termen, pentru ca prea mult imparteam intre eCommerce, Comertul Traditional, comertul mobil, fiecare impartit si clasificat la randul sau. OMNI-CHANNEL este noul concept, care vine peste MULTI-CHANNEL, care desemna inglobarea a doua sau trei canale. Omni-channel inseamna TOT, adica sa iti conduci afacerile intelegand complet modul in care informatia circula si produsele tale se vad. Un concept holist, dar care nu este deloc lipsit de sens intr-o lume in completa schimbare tehnologica. Este mult mai simplu sa intelegi mecanismele si controlul, iar apoi sa aplici in functie de canalul pe care pleaca, decat sa faci invers. Unii l-au clasificat “bad word, critical concept“, altii ca este “motivul pentru care ai putea sa iti pierzi slujba“.

Ce e de retinut insa in acest nou concept

1) Managementul unei singure reguli. O singura filozofie si un singur standard prezente peste tot unde vinzi. Nu se poate sa fii expert in online si in offline nepregatit sau invers. Nu te astepta sa fii inteles pentru lipsa de cunostinte intr-un mediu.

2) Utilizatorii tai stiu mai multe despre produsele tale decat managerii tai, pentru ca sunt informati si schimba opinii. Nu ii mai segmenta in functie de varsta pentru ca toti au una singura “Varsta Consumului” atata vreme cat cumpara.

3) Structura firmei nu mai este formata din departamente specializate, unul in clienti, unul in vanzari, unul in digital. Formarea membrilor care ii ai in echipa trebuie sa fie plurivalenta si sa inteleaga toate canalele.

4) API reprezinta cheia. Companiile trebuie sa dezvolte interfete de comunicare cu partenerii lor de afaceri, care prin intermediul API se vor conecta si vor deveni parte din fluxurile tale comerciale.

Partea buna este ca toate cele de mai sus au fost dovedite stiintific ca functioneaza mai bine asa. Partea proasta e ca atat de cuprinzator e conceptul incat nu este facil de implementat ca si filozofie in companie. Insa cum lucrurile evolueaza, cred ca peste 20 de ani vom vorbi de CANALUL “eCommerce” in mixul comercial. O schimbare mica de viziune care ar fi bine sa fie anticipata.

omnichannel

Omni-channel retailing is focused on creating a seamless consumer experience for the connected customer who uses traditional and digital shopping channels simultaneously throughout the purchase journey.

 

 

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...