Efectul de retea si implicatiile sale in magazinele online


articol in lectura lui Claudiu Gamulescu; download audio

Intre modelele matematice cu aplicabilitate directa in afaceri (in special in afacerile online), se distinge teoria retelelor, cu diversele ei derivate. Aceasta teorie afirma ca puterea unei retele este direct proportionala cu numarul de puncte legate in retea, in cazul afacerilor digitale, aceste puncte fiind utilizatorii retelei. Derivatele acestei teorii sunt exprimate in diverse formule care reflecta aceasta proportionalitate, din ce in ce mai complexe, care le putem gasi in legea lui Metcalfe (puterea egal numarul de utilizatori la patrat), legea lui Reede (care ia in calcul si subgrupele de retea), legea lui Sarnoff (privind transmisiile) sau legea lui Beckstorm (in care se ia in calcul si utilitatea marginala).

Toate aceste teorii concluzioneaza ca valoarea unei retele creste prin marirea numarului ei de utilizatori, a interactiunii dintre ei si a actiunilor pe care acestia le intreprind. Internetul aduce un paradox, in comparatie cu pietele traditionale, reflectat in raspunsul la intrebarea “Ce produce cu adevarat valoarea economica a unui produs – lipsa sau abundenta?“. In cazul afacerilor online, raspunsul se gaseste in ABUNDENTA, adica cu cat sunt mai multe noduri (utilizatori), cu atat afacerea are premisele mai bune. Daca socotim cea mai simpla derivata, aceea ca valoarea retelei este data de numarul de utilizatori la patrat atunci constatam o crestere exponentiala a valorii la cresterea numarului de utilizatori.

Pentru un magazin online identificarea NODURILOR si a valorii retelei sta in monitorizarea urmatorilor indicatori:

  1. Numarul de clienti-care-au-cumparat. Una din metodele cele mai bune pentru un magazin online recent lansat este de a vinde 1 produs-stea (unic, pret deosebit, etc) pentru a incepe sa isi creeze reteaua de clienti-care-au-cumparat. Acestia reprezinta baza pe care se construieste reteaua si afacerea magazinului. Retelele au o autonomie proprie si dupa depasirea unui anumit prag critic, retelele au capacitatea sa creasca singure. Pentru magazinele cu istoric este foarte important ca plecand de la acest indicator sa calculeze: (2)
  2. Numarul de clienti-care-au-cumparat-din-nou. Pentru ca legea retelelor spune ca pe masura ce avanseaza in retea utilizatorul o va folosi din ce in ce mai mult, in cazul magazinelor online, traducerea acestei utilizari sunt clientii care vor cumpara din ce in ce mai mult. Acestia reprezinta cresterea economica a afacerii si premisa planificarii pe termen mediu.
  3. Numarul de clienti-care-au-cumparat-datorita-recomandarii. Puterea retelei imbinata cu avantajele de marketing, produs, politici de pret, comunicare, branding, etc duce la o crestere care nu poate fi controlata, ci doar anticipata. Acestia reprezinta stabilitatea si premisa planificarii pe termen lung.
  4. Numarul de clienti-care-au-cumparat-ca-de-acolo-cumpara-toti. Este momentul de glorie pentru un magazin online sa devina referinta succesului. Si totodata momentul in care antreprenorii nu trebuie sa uite ca semintele esecului se afla in succes.

Frumusetea Internetului si a afacerilor online sta in absenta barierelor la intrare, unde orice jucator poate decide nu atat concurarea unor branduri mari existente, cat crearea unei retele care sa ii produca valoare economica prin vanzarea de produse si servicii online.

Pentru recapitulare, ce trebuie sa retinem din efectul retelelor

  • utilizatorii cresc retelele, afacerea trebuie sa ofere doar cadrul corect de manifestare al retelei
  • cu cat reteau creste mai mult, cu atat afacerea creste mai mult
  • cu cat reteaua este mai mare, cu atat utilizatorii existenti vor cheltui mai multi bani in retea

In Internet, valoarea vine din abundenta, sau ca sa facem o referire si la social media, intotdeauna utilizatorii sunt acolo unde sunt si ceilalti utilizatori.

Publicitate Parteneri

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...