Evolutia magazinelor de comert electronic Romania in perioada 2005-2008

Potrivit Studiului National de Comert Electronic, comandat de ANC si executat de Underclick.ro, Link2Ec, SiteAudit si Legi-Internet, in anul 2005 existau pe piata de e-commerce 412 magazine.

Numarul acestora a cunoscut un trend ascendent, cresterea inregistrata in perioada 2006-2008 fiind de 50% pe an. Astfel, in anul 2008, pe piata autohtona de e-commerce existau 875 de magazine. Aceasta crestere se va mentine cel putin 3 ani de acum inainte, pana cand piata va ajunge la maturitate si se va stabili un echilibru intre numarul de magazine si numarul cumparatorilor.

In acest context, este foarte interesanta evolutia intre aceste perioade pe grupe de produse. Astfel, se poate remarca, pentru fiecare an, o crestere deosebita a popularitatii pe anumite segmente de produse. Pentru 2007: laptopuri, papetarie, retelistica, software, jucarii, auto, incaltaminte, audio, video, muzica. In 2008 entuziasmul il regasim la computere, telefoane, filme, arta, industrial, auto si imbracaminte. Se marcheaza prima reducere pe o grupa de produse: muzica.

In prezent Romania urmeaza evolutia mondiala in care cele mai multe produse oferite la vanzare de magazine online sunt cele de tehnologie (plus diverse gadget-uri) si comunicatii. Produsele puternice (jocuri, jucarii, flori, ceasuri, bilete) ocupa abia 30% din produsele care le gasim de cumparat in comertul pe Internet din Romania. Cultura (cartea si informatia) reprezinta doar un 10% la fel ca si numarul de magazine care se ocupa de look si vestimentatie. Important este sa retinem ca directia pentru 2007-2009 se va mentine pe IT din punctul de vedere al produselor oferite in vitrinele online.

Un alt aspect important de luat in calcul este ca diferentele intre fiecare doi ani aduc un numar de 100-150 de magazine care dau faliment. Numarul este greu de aproximat din cauza ca acest lucru nu se declara ci trebuie descoperit.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...