Evolutia preconizata pentru piata e-commerce in perioada 2009-2011

Incotro se indreapta piata de comert electronic? Ce cresteri va inregistra aceasta si cand ne putem astepta la atingerea pragului de maturitate?

In ceea ce priveste ritmul de evolutie a platilor online cu cardul, oficialii RomCard sunt de parere ca pentru perioada 2009-2011, vor exista cresteri de cel putin 50% pentru fiecare an.

Tot potrivit RomCard, daca se va pune in practica proiectul de plata online a taxelor si impozitelor la nivel national, predictiile sunt mult mai optimiste, iar cresterile pot atinge nivelul de 100% pe an.

Mai exact, potrivit estimarilor RomCard, anul 2009 ar aduce 90 de milioane de euro, anul 2010 ar aduce 135 de milioane de euro, iar anul 2011 s-ar incheia cu 202,5 milioane de euro rezultate din plata online cu cardul in sistemul 3D Secure.

De cealalta parte, reprezentantii magazinelor online sunt de parere ca piata de comert electronic va atinge in urmatorii 2 ani, pragul de 1 miliard de Euro pentru zona de retail online, exceptand serviciile (turism, plata facturilor de telefonie etc.). Cifra de 1 miliard de euro inseamna, de fapt, volumul de vanzari din magazinele online romanesti, indiferent de modalitatea de plata aleasa de consumatori.

Magazinele electronice care au participat la chestionarul Link 2 eCommerce estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de 50% pentru anul 2009, insa preconizeaza ca aceasta se va diminua la 45% in 2010, urmand sa scada pana la 25% in 2011.

Potrivit Studiului National de Comert Electronic, numarul magazinelor online va continua sa creasca cu 50% pe an, ajungand la 3000 de magazine functionale, care vor desfasura curent activitati comerciale pe Internet.

Aceasta crestere  poate fi  sustinuta de numarul de conexiuni la Internet, accesul broadband, cunoasterea  legislatiei privind comertul electronic si cresterea increderii in acest fenomen.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...