IN BOX Marketing in eCommerce


articol in lectura lui Gabriel Pioaru; download audio

Lumea in care traim este ponderata inca de la vârste mici cu oferirea / primirea de cadouri. Magia desfacerii cadoului, dezvaluirea surprizei care ne asteapta inauntru, face parte din farmecul incontestabil al vietii. Aceasta legatura afectiva se rasfrange si in domeniul comertului electronic, care furnizeaza zi de zi milioane de pachete. Inauntru nu sunt suprize (in marea parte a timpului), pentru ca anticipam continutul pe baza facturii deja achitate, insa magia deschiderii coletului ramane o traire destul de intensa.

Ca sa teoretizam, aceasta Stiinta a Ambalajelor in domeniul Marketingului produce o Experienta a Ambalajele Personalizate. Vom numi astfel suma tuturor materialelor plasate in mod deliberat in pachete cu scopul de a

 • creste valoarea pentru clienti
 • fideliza clientii existenti
 • crea o experienta memorabila
 • incita la difuzare virala a mesajului (sa vezi ce am primit … )
 • aduce un plus vizual estetic

Doua date statistice ne indeamna sa dam atentie acestor detalii : 50% din clientii care au beneficiat de un ambalaj personalizat ar cumpara din nou si 40% se declara dispusi sa spuna si la altii experientele lor pozitive.

Un shortlist al elementelor care compun aceasta Experienta

 1. Cutia – in majoritatea cazurilor din carton. Ea trebuie sa raspunda atat nevoileor estetice ale clientului cat si functionalitatii vanzatorului (rapiditate, versalitate). Este un element care poate creste costul, desi efectul este pozitiv.
 2. Hartia de ambalaj – folosirea unei hartii suplimentare fine sporeste inca putin suspansul deschiderii cadoului (doar asta ne si dorim nu?)
 3. Umplutura de surplus – deseori suntem nevoiti sa adaugam umplutura intre produs si cutie, mai ales daca el este fragil. Ca este hartie mototolita sau franjuri sau pungi de aer, trebuie sa dam atentie tactilului acestor materiale
 4. Abtibilduri diverse – cu atentie sporita pe cele care fac inchiderile. Sunt de mare efect si nu costa mult. Gama poate sa mearga pana la abtibilduri de lipit pe laptop sau pe spatele telefonului.
 5. Materiale promotionale
 6. Carti de vizita
 7. Factura personalizata, chitante, alte documente oficiale
 8. Un mesaj din partea magazinului (daca ar fi scris si de mana, ar creste valoarea)
 9. Banda adeziva cu care se lipeste pachetul – si aceasta poate fi personalizata cu mesaj sau culori
 10. Mici cadouri diverse, mostre de alte produse, bucati de materiale

Fiecare pachet livrat inseamna o noua interactiune cu clientul tau, o noua “conversatie”, in urma careia imaginea brandului tau se va schimba, evident in bine, daca aveti grija la aceste detalii. De ce credem noi ca sunt importante:

 • nu costa mult, si aici ne referim in special la cele care se introduc IN pachet.
 • se pot personaliza usor, pentru fiecare client in parte sau grupa de clienti
 • pretul livrarii mesajului tau ca magazin a fost deja platit de client
 • sunt perfecte pentru vanzarile incrucisate
 • se pot lichida din stoc produse vechi si mai ales mostrarele
 • cresc afinitatea de brand 100%

Cateva idei despre ce am putea introduce

 1. Discounturi pentru cumparaturile viitoare – acelasi produs, alte produse, valoare, carnete de cecuri, carnete de reduceri, vouchere, etc
 2. Mostre – produse daca au varianta “mica” sau materiale din componenta (haine)
 3. Machete, Bomboane, Jucarii, Abtibilduri, Colectionabile
 4. Mesaje in carti de vizita, Multumesc, scrisori, carti postale
 5. Gamification cu provocare in Social Media – sa puna poze, sa scrie, sa puna hashtag

Concluzia este ca nu trebuie sa neglijam acest aspect, mai ales ca se incadreaza in zona creativa, ludica, unde ne putem pune usor in pozitia clientului ca sa simulam experienta, iar orice test de benchmark este facil, nu ai nevoie decat de cativa prieteni (si imaginatie).

Publicitate Parteneri

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...