Limitari psihologice in comertul online


articol in lectura lui Gabriel Pioaru; download audio

Am inceput sa scriu acest articol in urma unui curs online de comert electronic la care m-am inscris pe Coursera. Aprecierea fata de acest material este pozitiva atata vreme cat vreti sa fundamentati fenomenul stiintific si nu din punctul de vedere al unui antreprenor.

Insa mi-a atras atentia un concept care e legat de costurile tranzactionale, un element important cand e vorba de planificarea afacerii online, pentru identificarea avantajelor comparative.

Acest concept spune ca oricat de sofisticate ar fi uneltele (computer, laptop, tableta), oricat de rapid ar fi internetul, oricat de multe situri si comparatoare am avea la dispozitie, nu pot depasi trei conditii de baza ale utilizatorui

1. Capacitatea sa rationala. El nu poate gandi mai mult, mai reflex, mai bine, mai repede, decat este deja obisnuit. (puteti sa va ganditi ce ar face bunicile voastre pe Amazon daca ar dispune de ultimul Lenovo Yoga)

2. Asimetria informatiei sale. Oricat de instruit ar fi, oricat s-ar fi documentat clientul, vanzatorul are intotdeauna mai multa informatie si mai multe argumente decat el. Un argument de gandit in planificarea documentarii.

3. Doza de oportunism. Caracteristica personala a fiecaruia, nivelul la care se declanseaza decizia este jumatate educat. Sunt societati in care cetatenii mor de nerabdare sa isi cumpere ca sa aiba mai repede decat ceilalti, altele in care cumparaturile se fac mai asezat.

Echilibrul sistemului actual se bazeaza pe exploatarea acestor trei dimensiuni. Putem sa ne imaginam o lume in care cu totii suntem foarte destepti si stim sa utilizam toate instrumentele tehnologice, inclusiv pe cele noi care apar in fiecare zi. Putem sa fim mai putin egoisti si sa ii ajutam pe ceilalti si reflexul social sa fie atat de dezvoltat incat oportunitatea sa nu mai fie un motor. Cei cu care facem schimburile pot fi altruisti, sa ofere informatiile pertitente gratuit, fara intentii ascunse si peste tot sa fie surse de informare accesibile instantaneu.

Insa acesta nu este un scenariu credibil pentru urmatoarul secol. Planificarea afacerii tale trebuie sa fie in directa legatura cu civilizatia locului geografic pe care decizi sa il deservesti cu afacerea ta online. Si sa iei in calcul orice amestec de civilizatii, pentru ca ele vor reactiona diferit.

 

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...