Magazin online de pantofi de 1mld

Este vorba de o firma americana din Nevada, care a pus numele magazinului dupa denumirea pantofilor in spaniola (zapatos) si care si-a inceput activitatea in 1999.  In primul an nu au vandut mai nimic insa ulterior au inceput sa creasca si au atins anul trecut vanzari de 1 miliard USD, devenind cel mai mare magazin online de pantofi din lume: ZAPPOS

Cum ?
– si-au largit continuu gama de produse, vanzand langa pantofi si genti/ sacose
– au acoperit foarte bine nisele cu pantofi greu de gasit (marimi mari, marci din alte tari)
– fidelizare foarte buna a clientilor (60% sun returning)

Strategia de marketing a Zappos este bazata pe SEM , dupa care pe fidelizarea clientului. Nu vand ieftin ca sa le ramana bani pentru campaniile SEM, nu educa consumatorul pentru ca il considera deja educat. Eventual ii recomanda, daca cerinta se lanseaza. In momentul de fata are 17.000 de afiliati care ii transporta oferta mai departe.  Au castigat foarte mult prin politica de livrare, reusind sa livreze in maxim doua zile in fiecare caz. La care au adaugat politica de inapoiere a banilor in caz ca marfa nu convine clientului. Un risc mare, dar si l-au asumat. Abia dupa 5 ani au reusit sa reduca inapoierea si nu era deloc mica … in jur de 25% … Initial numele lor a fost ShoeSite.com , dar succesul a venit abia dupa brandingul numelui Zappos.

Strategia de cheltuieli : 15% din profit merge la serviciul pentru clienti, 15% merge in marketing, si DOAR in SEM.

Modul de angajare a personalului este si el spectaculos. In primul rand, nu conteaza pentru ce pozitie se aplica, oamenii trebuie sa isi petreaca o luna intr-un training , din care 2 saptamani sunt in call center. Dupa o saptamana de training li se ofera 1000 USD sa plece, fara nici o obligatie. Cei care raman, merg mai departe cu trainingul. Cei care trec si de training intra in interviu si abia apoi pot sti daca sunt sau nu angajati.

Cheia succesului pentru acest magazin:
– O politica buna de relatii cu clientii si comunicare continua
– Abilitate extraordinara in manipularea canalelor de cautare pe Internet
– Marketing continuu in zona de interes si nu in alta parte
– Politica de fidelizare

Concurenta pe piata internationala :

In Romania, sunt cateva magazine care vand online pantofi insa nici unul semnificativ.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...