Marcile de Incredere in Comertul Electronic


articol in lectura lui Gabriel Pioaru; download audio

Termenul de “marca de incredere” sau “eticheta de incredere” sau “logo de incredere” desemneaza o imagine care creste increderea in situl web care o afiseaza. Evident, imaginea presupune ca in spatele ei s-au facut o serie de actiuni, contine o serie de validari care demonstreaza existenta si onestitate detinatorului domeniului, siguranta tehnica sau veridicitatea afacerii care propune bunuri si serivicii.

Principiul acestei imagini-banner este intermedierea unei terte parti in procesul website-utilizator, care ofera informatii, si care le poate atesta prin click (de obicei se merge intr-o pagina in care se defineste statutul). Cel mai important aspect este construirea credibilitatii tertului. Un logo al Visa sau Mastercard sunt cu siguranta mult mai importante decat un mic organism de certificare de plati care conteaza doar local.

Varietatea acestor etichete este foarte mare si sunt gratuite, platite, temporare, permanente, tehnice, premii, distinctii, etc

  1. Marcile de Securitate, cele mai importante. Acestea sunt de doua feluri : care atesta Serverul si care atesta Situl Web. Marcile de server asigura scanarea zilnica a serverelor si asigura ca acestea sunt la zi si nu au vulenabilitati. Marcile de Site asigura capacitatea tehnica de protectie a siturilor web si faptul ca utilizatorii lor sunt protejati impotriva unor atacuri (cele mai comune vulnerabilitati sunt injectiile SQL si XSS). Dintre jucatorii recunoscuti pe aceasta piata putem aminti TrustE, VeriSignWebTrust , GeoTrust, DigiCert, Norton sau MerchantCircle.
  2. Marcile de Business inseamna de fapt Verificarea EXISTENEI, care poate fi din punct de vedere fizic, legal, statutar, contacte reale, informatii corecte, chiar si audit sau contabil. Aceste marci imbunatatesc considerabil afacerile, mai ales in piete unde domina neincredrea (unul din celebrele exemple este cel al lui Alibaba care a introdus aceasta marca pentru producatorii chinezi, intr-o piata unde este greu de identificat partenerul de afaceri pentru ca sunt diferente de limba, fus orar, culturale)
  3. Marcile de Confidentialitate sunt incadrate la practicile de afaceri. Ele atesta modul in care se trateaza datele, in care se stocheaza si acced, in care se fac plati, in care sunt securizate platile, sau alte bune practici in ce priveste clientii.

Nu exista o corelatie certa pentru magazinele online intre existenta insignei si cresterea vanzarilor, insa exista studii care demonstreaza ca rata de abandon este mai mica. Deci efortul care il face un magazin online pentru o marca de incredere se incadreaza mai degraba in limitarea pierderilor decat in cresterea vanzarilor. Asadar, obligatoriu trebuie monitorizate vanzarile INAINTE si DUPA, si este recomandat sa se monitorizeze si cosul de cumparaturi si gradul de abandonare in timpul procesului de checkout.

In Romania pentru magazinele online exista standardele de afaceri Trusted, Armo, iar pentru securitate cele internationale.

INCREDEREA utilizatorilor cand viziteaza un magazin online (si un site in general) este legata de:

  • afisarea marcilor de incredere
  • afisarea vizibila a numerelor de telefon si a contactelor
  • continutul de marci cunoscute sau proprietatea unor marci cunoscute
  • afilierea la alte marci si insemne cunoscute usor verificabila (click)
  • imaginea sitului web si modul in care e realizat
  • viteza cu care se incarca
  • recomandarea unor persoane cunoscute sau ajungerea din WILF / Social-Media

Deci o marca de incredere este acel lucru care certifica vizitatorilor legitimitatea unui website. Datele sunt colectate de o terta parte care confirma autenticitatea afacerii.

TrustBadges

Publicitate Parteneri

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...