Marketing online – Definitie; Elemente si Actori


articol in lectura lui Claudiu Gamulescu; download audio

O întrebare cu un răspuns evident: ce este Internet Marketing? O să folosim câteva definiții larg acceptate pentru a defini același proces:

Searchengine Journal: Marketingul prin internet, denumit și Marketing Online, este procesul de promovare a unui brand, a unor produse sau servicii prin intermediul Internetului. Acesta include marketingul prin email, relațiile cu clienții prin mijloace electronice și activități promoționale prin new media.

Techopedia: Online marketing se referă la un set de instrumente puternice și metodologii folosite pentru a promova produse și servicii prin Internet. Aceste instrumente sunt mai multe decât în marketingul tradițional datorită canalelor și mecanismelor suplimentare ce derivă din acest tip de media.

Scopul marketingului online este să livreze beneficii ca și:

 • Creștere de potențial
 • Reducerea cheltuielilor
 • Comunicare elegantă și direcționată
 • Control superior
 • Relații cu clienții îmbunătățite
 • Avantaje comparative

Wikipedia: Online advertising, numit și online marketing sau publicitate prin Internet, este o formă de marketing și publicitate care folosește Internetul pentru a livra materiale promoționale către clienți. Acesta include marketingul prin email, marketingul motoarelor de căutare, marketing în social media, marketing mobil și marketing de tip “reclame” new media (bannere).

Ca o concluzie, reținem că aria marketingului online cuprinde:

 • Affiliate Marketing: o practică în care un business plătește unui retailer online, magazin online sau publisher, o sumă pentru fiecare vizitator sau fiecare vânzare pe care o fac, pentru cel care plătește.
 • Display Advertising: Se referă la bannere și spatiile publicitare amplasate în diverse site-uri pentru a produce trafic (clickuri). Este o metodă foarte bună pentru a crea imagine de marcă.
 • Email Marketing: Procesul de marketing care se desfășoară prin email, înscrieri și liste de email.
 • Inbound Marketing: Tipul de marketing care implică publicarea de materiale de valoare, importante, gratuite, pentru a determina clienții să devină clienți fideli. O formă simplă de livrare a acestui know-how este blogul de business.
 • Search Engine Marketing: O formă de marketing care ajută afacerea să fie listată cât mai bine în rezultatele motorului de căutare și se referă la tacticile plătite.
 • Search Engine Optimization SEO: O formă de marketing care ajută afacerea să fie listată cât mai sus în rezultatele naturale ale căutărilor prin motorul de căutare, și se referă la tacticile gratuite. Include cercetare de cuvinte cheie, construcție de linkuri, plasare de linkuri.
 • Social Media Marketing: Procesul promovării unui business prin intermediul rețelelor sociale ca și Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Pinterest, alte canale social-media.

Insă cine se ocupă efectiv de marketingul online și care sunt pârghiile care trebuie acționate în aceasta activitate?

Primul marketer ești chiar tu

Tu ești primul marketer offline al afacerii online, pentru că faci mai multe acțiuni care indirect o să ducă la marketing online. Spui prietenilor că îți faci website, îl treci pe cartea de vizită, anunți partenerii de prezența ta, îl pui pe firma de la stradă, pe mașină, îți anunți clienții prin diverse metode că există undeva, ceva sub o adresă www. După ce termini tot ce se poate face offline, îți dai seama că mai departe trebuie să mergi doar online. Aici intervine momentul declanșării adevărate a fenomenului, moment în care trebuie să te organizezi în alegerea potrivită a canalelor. Există o mare tentație datorită rapidității Internetului să cazi în capcana de a face totul cât mai repede și după un timp să îți dai seama ca e un fenomen care nu are sfârșit …

Stabilirea mixului de marketing online va duce la alegerea unor canale principale, a unor canale secundare și a unor canale “one time”.
Pentru fiecare dintre ele există opțiunea de a le executa în regie proprie sau de a le externaliza, atunci când cunoștințele, mijloacele și timpul devin bariere insurmontabile.

Consultantul/Agenția de branding online

Alegerea unui consultant independent sau a unei agenții specializate în branding online este indispensabilă dacă nu există expertiza necesară. Analiza de funcționalitate (marketing online = prezentarea cât mai bună), analiza de optimizare pentru motoarele de căutare (marketing online = stabilirea unui vad cât mai bun), execuția grafică (marketing online = ambalajul), înscrierea în directoare și portaluri (marketing online = repere), unelte tehnologice (marketing online = distribuție), sunt acțiuni “one time”.

Webmaster-ul/Consultant de cont

În cazul în care nu te ocupi direct de prezența online a produsului în sine, trebuie să ai un om angajat (intern sau extern), care să se ocupe de interacțiunea altora cu tine (marketing online = serviciul clienți). Acesta trebuie să răspundă cererilor prompt în maxim 48 de ore și să opereze în mod eficient cererile. În funcție de tipologia prezenței online este un canal principal sau secundar.

Agenția de publicitate/comunicare online

În momentul în care decizi că ai nevoie de o expunere rapidă și directată către un anumit segment de utilizatori poți să optezi să cumperi publicitate media (bannere) sau contextuală (linkuri sponsorizate). În cazul în care timpul nu iți permite să cauți parteneriate pe care să le negociezi în parte, atunci apelarea la o agenție este necesară. Aceasta va crea conceptul, va stabili target-ul în funcție de nevoi și va derula campania, ocupându-se de monitorizarea ei.

Freelancing

Folosesc acest termen pentru a desemna oamenii pe care poți să îi accesezi să se ocupe de anumite părti din marketingul online, atunci când timpul nu iți permite. De obicei acțiunile derulate de aceștia sunt de o durată medie și pot fi plătite sau pot lua forma de voluntariat. Ele sunt cu conotație pozitivă sau negativă (și controversa e o bună formă de marketing) iar atenția trebuie acordată monitorizării acestor actiuni. Aș încadra aici acțiuni pe forum-uri, acțiuni pe blog-uri, promoteri diverși, alți webmasteri.

Website-ul in sine

Să nu uităm că tot ceea ce facem în marketingul online trebuie să ducă undeva, la accesarea unei “surse”. Website-ul care se ocupă de prezentarea informațiilor, produselor, serviciilor, conceptului, propriei persoane, etc … trebuie să știe cum să se comporte. In plus, este necesar să fie îmbrăcat frumos, să știe să zâmbească, să comunice și să spună “mai reveniți”. El este singurul angajat al vostru care lucrează la partea de marketing online 24 de ore din 24. El are în dotare multe instrumente de marketing care se construiesc în timp (să nu uit și importanța creativității agențiilor de producție web) și pot însemna: newsletter, RSS, jocuri interactive, software divers, baze de date, analize, statistici.

Și in final tot tu …

Toate acțiunile tale online sunt instrumente de marketing așa că atenție mare la ce faci și ce scrii și unde scrii, pentru că … ramâne online. Atenție și la ce spun și scriu alții că poate înseamnă rău pentru voi. Un lucru imperios necesar este reprezentat de analizarea tuturor detaliilor, începând cu semnătura din email care este un instrument puternic de marketing online. Răspunsurile la grupurile de discuții la care participi precum și materialele pe care le scrii pentru uz intern sau distribuție online, trebuie să fie de calitate și unice.

Concluzia este că marketingul online se face prin toate acțiunile întreprinse pe Internet de tine, angajații tăi, admiratorii și dușmanii tai. Aditional, mai pot veni pe lânga, cu expertiză pe acțiuni specifice, consultanți, agenții, designeri, advertiseri, voluntari. Locul acestora este dat de marimea efortului financiar pe care fiecare și-l poate permite. Cred totuși că primul pas înainte de a acționa online (dacă nu aveți expertiză), este să cereți sfatul celor care au văzut multe povești care încep cu ”http://www

Un excelent infografic gasiti aici

noob

Publicitate Parteneri

Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...