Modele de analiza afacerii

Un Model de Afaceri (Business Model) este un CADRU, folosit pentru  a crea valoare, fie ca este economica, fie ca este sociala (activism). Termenul desemneaza o larga gama de descrieri formale si informale ale aspectelor legate de cerere, oferta, strategii, structuri, practici, procese sau politici operationale. Pentru a simplifica explicatiile, un model de afaceri este o METODA prin care o companie se poate autosustine si poate genera profit (conditia primara a existentei unei companii de altfel). Simplist, modelul de afaceri este raspunsul la intrebarea “Cum faceti bani?”.

(vezi si 11 exemple vizuale de modelarea afacerilor)

Un model de afaceri se bazeaza pe PROCESE, aceste colectii de activitati structurate care au ca rezultat servicii, bunuri, informatie sau scopuri. Exista trei mari tipuri de procese de afaceri : de management (directorat sau strategic), operationale (celebrul mix al celor 4P – de produs, de piata, de promovare, de pret, adica achizitii, marketing, productie, vanzari) si de suport (contabilitate, suport, legislativ, resurse umane).

Cum doar cunoasterea proceselor si procedurilor nu ajunge, ca un model de afaceri sa fie complet, acestea trebuie structurate intr-un FLUX, care sa contina ordinea lor, durata, modul de executie si situatiile in care nu se poate executa procesul. Cu cat este mai buna viziuna si disciplina cu care se aplica procesele si procedurile, cu atat creste sansa ca modelul de afaceri sa aiba succes si sa asigure continuitatea companiei.

MODELAREA in procesul de afaceri vizeaza performanta, prin optimizare, eficienta si o mai buna conectarea activitatilor care definesc creatia bunului sau serviciului.  Citeste si 15 puncte in Modelarea Magazinelor Online

Intrebarea pe care si-o pune fiecare antreprenor la inceputul unei afaceri (startup) sau in cadrul lansarii/extinderii de noi produse si servicii este “cum o sa produc bani?”. Dat fiind ca exista multa literatura deja documentata pe tema modelarii afacerilor, parerea mea este ca afacerea pur si simplu trebuie analizata si incadrata intr-unul din modelele existente, sau maxim facut un mix intre doua din ele. Cea mai importanta etapa (si cea mai usor de sarit) este cea de documentare temeinica si analiza datelor initiale. Se poate aplica pentru startups si filozofia managementului progresiv, astfel incat sa se determine pe parcurs modelul, insa chiar si asa este necesara stabilirea unui model initial care treptat se invalideaza si se inlocuieste. Sau cum spunea marele statistician George Edward Pelham Box “All models are wrong. Some models are useful.”

Un Model de Business trebuie analizat din trei perspective:

1. ECONOMIC (in primul rand) – Return of Investment (ROI) sau Rentabilitatea, Profitabilitatea, Costuri, Venituri (Rulaj), Sanatatea afacerii sau Durabilitatea, (Plus)Valoarea Propusa
2. RATIONAL (relatia cu Piata) – Scopul, Potentialul, Procesul, Produsele, Pozitionarea, Clientii Potentiali
3. SENZORIAL (Emotional) – Pasiunea executiei, Determinarea, Abilitatea de a invata pe parcurs, Atitudine (de Castigator), Empatie, Mandrie

Modelul cel mai cunoscut analizeaza prin Tipologia celor 6 Intrebari (Cine, Ce, De ce, Pentru Ce, Unde, Cand, Cum), urmatoarele aspecte si relatiile intre ele:

A. Partenerii 
B. Resursele
C. Activitatile
D. Produsul
E. Clientii
F. Relatii cu Clientii
G. Canale de distributie
H. Costuri
I. Venituri

business_model_canvas

O clasificare a modelelor de afaceri din pozitia activitatii antreprenoriale ar putea sa dea urmatoarele modele generale:vezi si Modele de Business Online 

1. CREATORII
#Inventatori – antreprenorul care inventeaza sau imbunatateste un produs existent si apoi vinde inventia sau brevetul
#Cercetare+Dezvoltare – fabrica de idei transformate in prototipuri
#Artisti #Scriitori – vanzarea creatiei intelectuale din opera produsa
#Creatori de continut – scris, vizual, video – vanzarea creatiei

2. PROPRIETARII
#Proprietar de bunuri – se inchiriaza
#Proprietari virtuali – actiuni, dividende – banii vin din plasamente si detineri
#Proprietari de drepturi – inchirierea dreptului de folosinta

3. CONSTRUCTORII
realizeaza productia pentru altii, banii vin din activitatea in sine

4. VANZATORII
#Grosistul – banii vin din capacitatea mare logistica si de manipulare a multor produse
#Broker-ul – castiga din intermedieri
#Agentul de bursa – ca si brokerul castiga din intermedieri, dar financiare
#Retailer-ul – cel care are magazin, fizic sau online
#All-you-can-eat sau All-inclusive – pentru o suma de bani se ofera toate serviciile
#Abonamentul – afacerea traieste dintr-un numar de clienti care platesc constant
#MLM – afacerea se bazeaza pe o structura piramidala

Plus o serie de modele hibride rezultate din combinarea sau alaturarea celor de mai sus.

Publicitate Parteneri

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...