Nise pentru comert electronic in Romania (2008)

Dupa cum am aratat in articolul despre evolutia pietei de comert electronic din Romania 2009, tendinta acesteia este de expansiune. Cresterea asteptata in perioada 2009-2011este de aproximativ 50% pe an. Astfel, la finele acestei perioade ne putem astepta ca numarul jucatorilor sa ajunga la 3000.

In acest context, este bine sa cunoastem evolutia pietei pe grupe de produse si sa incercam sa evitam zonele supraaglomerate, orientandu-ne catre nise slab exploatate sau chiar neexploatate.

Primele magazine care au avut acces la comertul electronic au fost cele care comercializau tehnica de calcul si care, prin definitie, erau mai aproape de tendintele industriei decat restul. Prima explozie a magazinelor si prima aparitie a concurentei reale s-a petrecut in aceasta zona de magazine care comercializeaza astfel de produse si produse apropiate pe orizontala (echipamente video si audio digitale, muzica pe CD, papetarie pentru print, etc).

Evolutia ulterioara aduce in fata magazine de produse pentru care exista o cerere evidenta si care nu era satisfacuta: imbracaminte si incaltamintefilme pentru echipamentele videoarta (aceasta mai mult ca un element de implicare al segmentului feminin in comertul electronic).

Deja sunt unele nise care s-au aglomerat si altele care abia asteapta comercianti sa intre online. Tendinta generala va fi insa de aparitie a magazinelor online ca urmare a cererii de pe piata.

In momentul de fata, liderul incontestabil al vanzarilor pe Internet la categoria IT o reprezinta laptopurile. Ele se regasesc in 23% din magazinele din Romania. Cele mai multe magazine insa ofera produse care sunt componente de computer (dovada ca piata brandurilor nu s-a stabilizat inca) periferice si, surprinzator, multe magazine vand software. Singurul indicator care poate fi imbunatatit la aceasta grupa este numarul magazinelor care vand servicii de Internet sau conexe prin intermediul Internetului.

Numarul de magazine care vand produse de comunicatii (telecomunicatii) este destul de mare. Daca in cazul magazinelor care vand produse IT se observa o mare varietate in gama de produse oferite, produsele oferite spre vanzare in magazinele de comunicatii sunt mult mai restranse spre o nisa de bunuri si fiecare incearca sa valorifice know-how-ul comerciantului intr-o sfera mai restransa de servicii.

Camerele foto si video se regasesc in topul vanzarilor in comertul electronic in intreaga lume. Dorinta romanilor de achizitie a acestor produse, considerate un lux pana nu mai departe de 3 ani in urma, a facut ca pe aceasta piata lucrurile sa fie foarte aglomerate pe orice nisa.

Piata business isi spune si ea cuvantul in segmentul de video proiectoare, numerosi comercianti incercand sa castige acest segment. Desi piata de Home sta bine la vanzarea de echipamente, ea este foarte scazuta in cazul comercializarii de filme, ca urmare a prezentei puternice a produselor piratate.

Piata de audio se dovedeste a fi la fel de mare ca piata de vizual si cu aceeasi caracteristica: multe magazine care ofera produse specializate. De departe liderul gamei de produse sunt boxele, lucru care deriva din interactiunea cu produsele IT, multe din magazine oferind si produse pe orizontala.

Magazinele care vand playere mp3 sau sisteme audio au o piata de desfacere foarte mare, care ar putea fi completata cu piata pentru automobile, pentru ca peste 50% din destinatia acestor produse sunt sistemele audio din interiorul automobilelor.

Insa de departe, cea mai mare explozie a anului este cea a magazinelor de arta si reprezinta rezultatul unei cereri crescute generate de amenajarile interioare din ultima vreme. Segmentul imobiliar a dat aripi acestei categorii si totodata reprezinta intrarea in comertul electronic a doua noi tipuri de comercianti: mestesugarii si femeile antreprenor, mult mai deschise la comertul cu acest tip de produse.

Cea mai aglomerata gama este cea de bijuterii unde rezultatele cercetarilor din ultima vreme indica multe initiative. De asemenea este rezultatul direct al schimbarii modulul de viata al consumatorului care incepe sa pretuiasca astfel de produse.

Desi este foarte incarcata in anumite zone, piata de e-commerce din Romania ofera si o multime de oportunitati. Este esential sa ne amintim ca avem la dispozitie doua modalitati de patrundere:

– orientarea catre un domeniu pe care il cunoastem foarte bine si, implicit, il stapanim usor
– orientarea catre un domeniu care are o mare cautare, in speranta ca volumul ridicat al cererii va compensa lipsa de experienta

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...