Organizarea produselor vandute online in cataloage

Cataloage si Fise de produse online

audio-icon video-icon.png pdf-icon checklist-icon

Legenda spune ca primul website care a fost pus online a fost facut ca sa vânda ceva. Ei bine, nu … Pe data de 6 august 1991 se lansa primul website si anume http://info.cern.ch/, cu un subiect cat se poate de tehnic si stiintific. Nici urmatoarele nu au fost diferite.

Primul care a intuit potentialul comercial al mediului online este probabil bloomberg.com, unde a aparut ideea de “monetizare”, si asta in 1993. De asemenea exista o alta legenda cum primul banner aparut vreodata avea mesajul scris “click aici”. Era in 1994 si da, era o reclama la AT&T care te asigura ca daca nu ai facut click pe banner cu siguranta o sa o faci, ratiunea din spatele lui fiind una comerciala. Reteaua Minitel din Franta a creat inca din 1992 un precursor al comertului electronic prin Internet, iar primul website care poate fi atestat ca si “magazin online” pur este books.com, lansat in 1992 ca si o casa de comenzi de catre Book Stacks Unlimited din Cleveland, Statele Unite. Acum 25 de ani produsele incepeau sa isi faca loc in mediul online …

Istorie! books.com au fost vizionari insa amazon.com au castigat piata de carti. Comertul electronic este ca o cursa de Formula 1. Ai nevoie de multi bani, decizii rapide, schimbari rapide, management bun, strategie buna pe termen lung si pe termen scurt. Si atunci de ce in loc sa fie o cursa in doi-trei sunt enorm de multi care se inghesuie ? Pentru ca bariera la intrare este extrem de scazuta (oricine poate vinde orice cu cateva ore de implementare). Pentru ca oricine poate beneficia facil de toate avantajele instrumentelor online. Si nu in ultimul rand pentru ca fiind vorba de convenienta, comertul electronic este o prelungire fireasca a relatiilor comerciale firesti din viata cotidiana.

Daca schimbam unghiul din care privim lucrurile, din perspectiva clientului, toate cele de mai sus nu conteaza decat prin impresia facuta de marca. Cel care satisface utilitatea finala, PRODUSUL, este subiectul unei analize cognitive, pe baza unei “FISE” online care cuprinde descriere, poze, manuale, instructiuni, intr-un cuvant toate informatiile care pot fi livrate. Fara acestea, nimeni nu poata sa vanda online. De aceea cand vorbim de Produse Online spunem “Cataloage Online”. Unele sunt de prezentare, unele au cateva produse specializate, alte toate produsele de-a valma. Unele au posibilitatea sa le rezervi online, altele chiar sa le cumperi (iata deci si incadrarea Magazineleor Online).

Cum trebuie sa trateze un antreprenor acest subiect cand isi planifica afacerea online?

Isi creaza fisele de produse sau le ia gata facute? Decizia este economica si se traduce economic in salariu platit oamenilor care fac introducerea in baza de date. Acesta da angajatii care fac preluarea de date externe si le clasifica-modifica dupa niste norme impuse, sau angajatii care creeaza produsele in baza de date. Provocarea vine din viteza cu care apar-dispar produsele aflate la vanzare. Un magazin cu o gama de 1000 de produse care nu se schimba des in timp are alte nevoi decat un magazin cu 10000 de produse care apar si dispar. O solutie eleganta sunt softurile de populare a bazelor de date direct din bazele de date existente la furnizori, care isi exprima acceptul de a fi preluate produsele automat (in cazul in care nu au fluxuri care sa livreze deja electronic aceste date). Sau, de ce nu, se poate folosi accesul la o baza de date care are deja toate produsele comercializate la nivel mondial, cum ar fi http://product-open-data.com

Produsele prezentate sunt subiectul unei vanzari sau doar a unei informari in urma careia vine o actiune secunda de consultanta, comanda, sau pre-vanzare? Depinde unde se pozitioneaza situl web in Lantul de eCommerce. Magazinul Online care vrea sa fie un jucator Pur-Sange executa vanzarea produsului direct. Daca valoarea produselor este un impediment (sau raritatea lor), strategia este de a ingreuna putin vanzarea, ca sa se castige timp pentru confirmare. Nu este foarte evident ca poti sa vinzi un buldozer care sa il pui “in cos” (imi place cum comertul electronic sfideaza legile fizicii!). Si nici vanzarea unor uleiuri esentiale produse manual in Africa nu poate fi facuta decat pe comanda, pentru ca esti legat de livrari inconstante unde nu poti prevedea marimea stocului.

Am testat in treaga activitate 12 sisteme internationale de clasificare a produselor si dupa ani de zile de intrebari cum ar trebui clasificate intern am avut un raspuns suprinzator de la Institutul de Limbi din Nantes: nu trebuie. Se pot face clasificari interne pe baza de coduri, de nume, de destinatii. Insa CUM este cel mai bine sa faci Clasificarea? Codul international serveste unui prim reper, iar in paralel sa facem o a doua clasificare interna care ne inlesneste activitatea? (ratiunea operatiunii). Nu exista un raspuns insa raspunsul se CONSTRUIESTE pe masura dezvoltarii activitatii. Initial se pun toate produsele la comun si ulterior, pe baza comportamentului utilizatorilor si al frecventelor din propriul magazin produsele incep sa fie clasificate, atat in baza de date interna cat si in exprimarea vizuala, vitrina si meniurile magazinului. Problematica care trebuie rezolvata vizeaza redundanta datelor, de dublarea lor involuntara, de miscarea stocurilor.

In urma unui targ la Guangzhou in China un antreprenor german a decis sa comercializeze marfa unui producator care avea o lista de 25.000 de produse disponibile pe situl propriu, cu specificatii in chineza, fara sa aiba o clasificare internationala de date. Pe baza corelatiei Clasificarii interne a producatorului cu datele electronice de vanzare en-gros cu datele preluate cu un soft de tip Fotolizer operatiunea de populare a bazei de date a durat cateva zile. Concluzia – in lumea datelor totul este posibil, trebuie doar sa stii de unde sa apuci subiectul!
materialul face parte din e-book-ul EQ – eBusiness Quotient, click pe imaginea de mai jos pentru a-l obtine
Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

Publicitate Parteneri

vrei ca reclama ta sa fie prezenta aici ? mail la claudiu at gamulescu punct ro
Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...