Planificarea SODD (Schema de Date pentru Continut) in 6 pasi

Checklist Planificarea SODD 

 

SODD (Surse;  Organizare; Date; Destinatii).

1. Am nevoie de date externe? Daca da, ce fel de continut

In primul rand determin tiplogia de date externe care imi vor ajuta afacerea online sa apara mai repede pe piata, sa vanda mai bine, sa detina Continut de buna calitate, actualizat si ne-perimabil si le trec prin filtrele CEDAC si 5S. Lista cuprinde : poze, descrieri, articole, citate, actualizari, continut intreg, cioturi de informatii, anumite stringuri de date, comportamente, etc.

2. Pot fi un furnizor de date? Daca da, in ce scop?

Facem parte din sistem si in aceeasi masura in care noi vrem date de la altii, la randul nostru putem fi un furnizor de date rezultate din activitatea noastra  cotidiana. Punem la dispozitie fluxuri, produse, poze, continut, RSS, Creative Commons, grafice, infografice, comunicate, etc.

3. Ce fel de date vreau sa retin si care vreau doar sa le tranzactionez informational

Listele « de luat si de dat » nu sunt foarte lungi insa fiecare operatiune presupune resurse tehnologice (software, procesare, stocare, banda) plus resurse de timp si umane pentru Organizare. Chiar daca avem acces la multe posibilitati limitarea resurselor ne pune in postura sa le alegem DOAR pe cele importante si genereaza plus-valoare atat in afacere cat si in ecosistemul online.  

4. Cum introduc datele care le retin in propria baza de date

Noi avem déjà o organizare interna a bazei de date si datele externe nu ar trebui sa aiba o incidenta prea mare in schimbarea structurii acesteia, pentru ca daca o are, propriul nostru sistem va trebui reproiectat. De aceea este important desenul miscarii datelor si cum intra in administrarea noastra – de multe ori ele trebuie editate si verificate, activitati care presupun resurse. Desenul datelor le da si Destinatia, locul in care se manifesta si produc efecte. (de exemplul numerele de telefon care alimenteaza o baza de date de SMS-uri automate)

5. De ce unelete am nevoie ca sa automatizez procesele (unele sunt deja prevazute in CMS)

Automatizarea proceselor presupune metodele de aducere a datelor si stocarea lor in fisiere sau baze de date. Ca ele sa devina vizbile in situl nostru, trebuie sa operam cu unelte specifice, care sa le prevedem de la inceput. Pote fi vorba de calculul tabelar excel pentru prelucrarea fisierelor CSV. Pot fi editoare de text simple combinate cu calcul tabelar online. Pot fi module in cadrul CMS-ului construite anume pentru automatizare. Sau pot fi plugins de WordPress care sunt déjà automatizate pentru prelucrarea de Content. Toate sunt Unelte.

 

6. Fac verificarea si mentenanta sistemelor de date

Periodic si prin sondaj. Este destul de complicat de facut o logica infailibila a datelor, a caror producatori sunt tot oameni, supusi si ei greselii. Plecam de la premisa ca sistemele nu sunt perfecte si ca putem doar spera intr-un grad mai mic de eroare. In planul de management voi prevede – cat de des fac sondajele, cum validez daca sunt bune sau nu, cine e responsabil de asta, daca exista recurenta in alimentarea externa cu date din acelasi surse. Despre Mentenanta, revin la principiul de Santatate al Continutului, ceea ce este relevant si corect este mentinut online, ce nu mai este de actualitate pleaca.

 

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...