Schema Interactiunilor: Interactivitatea pe Hartie

43-Schema-Interactiunilor-Interactivitatea-pe-Hartieaudio-icon video-icon.png pdf-icon checklist-icon

 Internetul este Interactiv. Mai corect ar fi “Internetul este asa interesant cum il stim PENTRU CA este Interactiv“. Informatiile sunt usor de citit de pe Internet, dar mai placut si mai calitativ intr-un ziar sau o revista, unde ancheta este mai ampla.

Consumam acelasi produs in mai multe medii din cauza senzatiilor diferite, insa vom cauta interactivitatea mereu pentru ca este sociala, fireasca. Materialul acestei carti se gaseste intr-un ebook gratuit pe Internet. Fata de eBook unde informatia se citeste mai profund, in website o vei citi a) mult mai repede din cauza apliarii tehnicilor de scanning/skimming b)mult mai superficial pentru ca rolul lecturii nu este (nu poate fi fizic) aprofundarea si c)pentru ca este diferit, la o distanta de un singur click se afla o gramada de ALTE resurse si linkuri catre te asteapta dincolo de citirea rapida. In eBook in plus ai adnotari, coduri flash care te duc inspre alte resurse bine alese, are continut multimedia audio si video integrat – intr-un cuvant este INTERACTIV, mult mai putin decat varianta online insa superior calitativ. Incerc sa va semnalez ca exista « grade » de interactivitate si ca ea se poate muta si in alte planuri.

Prin anul 2000 descopeream puterea Interactivului intr-un Dublu mod. Lucrasem cu un consortiu elvetiano-canadian pentru Easthunter, un proiect de joburi si terminasem contractul cand am intalnit firma indiana Prodigy. Facultate economica, Master economic, Jobul serios, Cultura Vestica, Engleza de afaceri, lucrul cu companiile vestice fusese intotdeauna placut si in directia in care la epoca respectiva descopereai pas cu pas rigurozitatea. Nou angajat intr-o companie care venea din India, cu cultura indiana, intr-un job care il puteam considera “non-business” – industria de jocuri si a carui unica masura/indicator era numarul de interactiuni cu utilizatorul, un model de business nemaivazut si nemaiauzit. Pe fondul unor abilitati creative existente m-am reinventat ca sa corespund noului job si timp de 12 luni am vandut jocuri online personalizate si am invatat puterea Interactivitatii in produsele online.

Ce este Schema Interactiunilor?

Un Desen in care urmarim a)cine cu cine interactioneaza si b)cat de lungi sunt lanturile de interactiune. Desenul include toata organizarea interna si o supune relatiei cu mediul extern. Exercitiul de redactare a Schemei este un regulament continuu si stabileste Cine-ce-face in cazul unei interactiuni. Pe stânga avem INTERNII (Administrator Web, Vanzari, Marketing, Comunicare, Manager, Executiv), pe dreapta avem EXTERNII Utilizatorii, Presa, Robotii, Clientii, Abonatii, Necunoscutii. In mijloc avem SITUL WEB cu elementele sale Pagini, Articole, Widgets, Produse, Pagini Multumesc, Poze, Video, Blog, Forum. Sus aranjam elementele de Interactiune: Comentariile, eMailurile, Mesaje prin Site, Triggere, Mesaje Social Media, Cumparari, Rezervari, Share, Linkuri, Bannere. Jos desenam Universul Web format din alte Situri, Social Media, Directoare, Agregatoare. In functie de modul in care ne construim afacerea imaginam numarul maxim de interactiuni posibile care le putem avea si incepem sa conectam elementele, marcand de fiecare data “manual” sau “automat”. Vom automatiza pe cat posibil Interactiunea, dar intr-un mod in care o controlam strict (daca nu, este mai bine sa fie facuta manual).

Exercitiile pleaca de la o evenimente simple. Luam un exemplu: Daca un necunoscut interactioneaza cu widget-ul de inscriere la newsletter, atunci se lanseaza un mesaj in pagina de multumesc, un mesaj de confirmare semnat administrator, un trigger automat cu un cadou din partea sitului in 3 zile semnat echipa de marketing. O conectare putin mai complexa poate fi : un Necunoscut care comenteaza negativ un produs bun – comentariul este preluat in Blogul intern si demonstrat contrariul de echipa de vanzari, lansat un mesaj catre clientii produsului pentru testimonial, distribuit in social media si solicitat altor Utilizatori sa contribuie, rezultatele cazului fiind distribuite printr-un Publisher.

“Miezul” interactiunii il reprezinta interactiunile Utilizatorilor cu Reprezentantii oficiali ai sitului.

Utilizatorii sunt mediul cel mai putin controlabil (chiar nerecomandat a fi controlabil). Informatiile obtinute de afacerea online pentru activitatea sa sunt pretioase, este “oglinda” in care se uita. Este normal ca reactiile sa nu fie constant bune, oamenii percep in general diferit lucrurile, insa daca constant sunt reactii negative situl web are o problema care trebuie remediata. De multe ori intentiile bune sau nevinovate nasc pasiuni in online, care pe cat de repede apar, pe atat de durabile sunt in timp, ajungand sa constituie “Cazuistica”. Privind in spate ultiii 10 ani pot enumera lejer vreo 10 cazuri celebre de inflamari internationale cu efecte pe termen lung. Insa care este preocuparea principala a afacerii online? Sa dea CADRUL acestor interactiuni, sa le favorizeze, sa le includa in Schema si sa le raspunda. Dialogul este vital in online, un fapt care precede Social Media (inainte Forumurile faceau cu brio fata nevoilor de socializare).

Punctul final al Interactiunii este “Vanzarea”

sau realizarea Scopul sitului, concretizarea ratiunii lui de a exista. Psihologic toti cei care interactioneaza urmaresc o satisfactie: sa caute un raspuns la o intrebare, sa se asigure, sa isi exprime o frustrare, sa vada daca ii raspunde cineva, sa vada daca e singurul care are acea parere. Fiecare traseu din Schema se analizeaza prin prisma Interactiunii cu Vanzarea, daca poate sluji Scopului sitului. Managementul situatiilor negative urmareste consolidarea imaginii si a produselor (repet, daca sunt in regula). Managementul situatiilor pozitive urmareste stabilizarea interactiunilor bune. La un moment dat descoperim ca afacerile online sunt doar o manifestare intr-un alt mediu ale abilitatilor de comunicare si vanzare care le avem in general si ca daca tehnologia ne asculta avem un disponibil mare de resurse cu care acoperim automatizarea interactiunilor.

Desenul ne ia 1 ora, Procedeele 2 ore, determinarea Automatizarilor si mesajele predefinite 2 ore, Reluatul schemelor 2 ore si 2 ore. Cu o echipa eficienta, intr-o zi de lucru se pot stabili regulile de interactiune cu utilizatorii, foarte important in “viata” sitului. Acelasi procedeu este valabil pentru un site online cu o singura pagina sau a unuia cu un million de pagini. Aceeasi atentie trebuie depusa pentru ca in final este vorba de utilizatori reali.


materialul face parte din e-book-ul EQ – eBusiness Quotient, click pe imaginea de mai jos pentru a-l obtine
Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

Publicitate Parteneri

vrei ca reclama ta sa fie prezenta aici ? mail la claudiu at gamulescu punct ro
Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...