Schimbare de paradigma in comertul electronic ?

Un student de la MIT a devenit celebru dupa ce a demonstrat economic ca teoria lui Piketty nu sta in picioare in secolul 21, si ca doar aparent capitalul este castigator pentru ca faciliteaza cumpararea de forta de munca globalizata si ieftina. Adevarata batalie pentru recuperarea inegalitatilor se da insa pe alt teren, pe cel al imobiliarelor, unde Statul ar putea deveni regulator foarte usor, insa nu are nici un interes.

Am inceput cu aceasta idee pentru a prezenta o tendinta in comertul electronic (chiar daca graficul este originar din US, el reprezinta o tendinta globala). Asadar in ultimii 10 ani a crescut pretul la :

  • educatie : e normal, toata lumea vrea specializare, cerere mare
  • acces la sanatate: mai multi pacienti la acelasi numar de doctori
  • chirie (imobiliare) : mai multi tineri care vor casele generatiei anterioare
  • legume (alimente supermarket – later edit: Dan) : aici este prima supriza
  • lux: acumularea capitalurilor mari in mai putine maini
  • benzina / masini : evolutia tehnologiei

Dar a scazut la game de produse ca si televizoare, computere, jucarii, echipament sportiv, etc. Ce este important, este ca toate acestea fac obiectul comertului electronic, majoritatea fiind produsele “clasice”. Adica in doar 10 ani magazinele care vindeau aceste produse se gasesc in pozitia de a face marja foarte mica si sunt obligate la volume foarte mari (asa era si inainte, dar acum efortul este si mai mare).

Doua concluzii

a) vanzarea de produse online va tinde din ce in ce mai mult incorporare de servicii ca sa poata reveni usor marja si online-ul va adopta multe din tacticile offline-ului in urmatorii 10 ani

b) una mai putin importanta, daca ar fi sa fiu vizionar m-as apuca sa vând legume online in loc de televizoare.

Consumer Prices 2006-2009

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...