Scorul de Calitate


articol in lectura lui Gabriel Pioaru; download audio

Scorul de Calitate sau Quality Score este o notiune introdusa de Google in 2005 si are ca scop mentinerea calitatii publicitatii gestionate de utilizator (avand in vedere ca toti marii furnizori de publicitate sunt americani, folosirea termenului in engleza este mai potrivita). Google, Yahoo si Bing folosesc acelasi termen – Quality Score. In alte cuvinte, reclamele text sunt notate dupa un algoritm patentat de fiecare, secret, astfel incat livrarea lor sa furnizeze experienta optima pentru client prin relavanta si sa obtina profitul maxim pentru furnizor (in speta pentru motorul de cautare)

Formula magica este Calitatea * Licitatia, rezultatul fiind de fapt ordonarea licitatiilor de publicitate oferite vizual cautatorului pe internet.  Reclamele vor fi asezate in ordine descrescatoare dupa acest scor. Nu se stie ponderea calitatii sau a sumei licitate, insa este public ca rezultatul ecuatiei plaseaza reclamele sus, in dreapta sau deasupra rezultatelor obtinute organic.

Ce factori influenteaza acest Scor de Calitate ?

 1. Istoricul ratei de click. Era si normal acesta sa fie primul factor, pentru ca reprezinta testul de calitate fata in fata cu utilizatorul. Daca reclama este bine scrisa, bine facuta, comprehensibila si atractiva, utilizatorul da click. Istoricul acestei rate de click conteaza foarte mult. Asa ca daca aveti reclame in Google AdWords care nu performeaza bine la acest capitol ar fi bine sa le revizuiti repede.
 2. Istoricul contului – conturile care sunt mai vechi si care obtin performante superioare sunt recompensate cu un scor mai bun.
 3. Istoricul ratelor de click dintr-un anumit website recompenseaza celelalte linkuri care sunt expuse din acelasi site. La fel functioneaza si pe grupele de reclame din cadrul contului.
 4. Calitatea paginii tinta, adica a paginii pe care ajungem dupa ce dam click pe reclama (landing page). Relevanta continutului, calitatea copywrite-ului si usurinta in navigatie (UX pozitiv) contribuie pozitiv la cresterea calitatii. Este un al doilea factor extrem de important.
 5. Relevanta termenilor sau calitatea copywrite-ului reclamei conteaza foarte mult, pentru ca se face corelarea intre continutul ei si continutul paginii pe care se ajunge. Folosirea judicioasa a termenilor cheie si a contextului este al treilea factor important.
 6. Corelatia cu termenii pe care se liciteaza (termenii cautati de utilizatori in motoare de cautare). Cu cat este mai specific indreptata reclama, cu atat mai bine
 7. Incidenta tehnologica – faptul ca pagina se incarca repede, ca este accesibila usor de pe mobil, ca nu are erori, etc
 8. Consideratii geografice – sunt favorizate reclamele cu corelare geografica (pentru România, in limba româna)
 9. Determinare precisa a device-ului pe care este primita reclama, computer, telefon sau tableta.
 10. Inca multi alti factori, multi pusi sub semnul speculatiilor

Trebuie sa retinem ca daca avem o reclama care este scrisa bine, atractiv, in limba care trebuie, care directeaza catre o pagina de calitate, ea va obtine un scor bun si care il va imbunatati in timp. Rezultatul este ca in timp vom licita mai putin pentru a obtine aceleasi beneficii sau licitand aceeasi suma ne vom consolida pozitia. 

Documentatia completa se poate obtine direct de la Google, Bing sau Yahoo.  Mai jos gasiti Video-ul de la Google Learn pe aceasta tema.

Beneficiile pentru clientul care plateste reclama, adica magazinul online care incearca sa isi promoveze produsele in cazul nostru sunt

 • Prezenta in licitatie – un scor de calitate bun face ca o reclama sa intre in lista scurta a reclamelor difuzate. Nu este cazul in Romania decat pe anumite segmente sa fie atat de aglomerat, dar pentru limba engleza batalia este mare.
 • Costul – este invers proportional, cu cat calitatea e mai buna, platim mai putin
 • Pozitia – cu cat e mai bun scorul aparem in primele reclame furnizate, in sus pe pagina principala sau intre reclamele din dreapta

relevance-plus-user-experience-equals-quality-score


Downloads Scor Calitate (196 downloads)
 

 1. Organizeaza Keywordurile in GRUPURI, si ruleaza o reclama pentru fiecare Grup
 2. Adauga noi Keywords printr-un proces de cercetare continua
 3. Analizeaza calitatea paginii unde este directionata reclama
 4. Renunta la anumite cuvinte si expresii
 5. Creste calitatea mesajului reclamei
 6. Verifica calitatea mediului de difuzare

Publicitate Parteneri

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...