Sistemul de Management al Continutului

40-Sistemul-de-Management-al-Continutului.pngaudio-icon video-icon.png pdf-icon checklist-icon

CMS (content management system) este unul din cuvintele des intalnite in online, si este o aplicatie software care permite publicarea, editarea, modificarea, organizarea, stergerea, mentenanta Continutului dintr-o Interfata Grafica.

Imi cer scuze celor familiarizati cu terminologia, ma simt dator sa le explic celor care poate nu folosesc curent aceste sisteme, pentru ca exista putina ambiguitate in folosirea expresiei “a avea un website”. Ca si utilizator te referi la adresa care o vizitezi, este dupa cum ii spune si denumirea “un loc”. Ca si proprietar insa el presupune A. NUMELE, domeniul, adresa web, care se cumpara, B. PROGRAMUL care gestioneaza informatia si bazele de date (CMS) C. DESIGNUL, interfata grafica, locul vizual pe care vizitatorul il numeste “site” D.SERVERUL, gazduirea, cel care reprezinta infrastructura unde se monteaza A B si C.

Toate cele 4 componente pot fi cumparate separat sau ansamblate/dispuse prin constructie personalizata. De unde si multitudinea de solutii propuse, fiecare cu specificatiile si destinatiile lor. Din postura de consultant pot sa spun ca cea mai buna solutie este cea care este la indemana,care se poate implementa usor, care acopera un procent mare de caracteristici care asigura functionarea minima. Daca produsul este pe piata atunci el poata sa isi dovedeasca viabilitatea si sa sufere ulterior o modificare in A B C sau D (in special in CMS, subiectul de fata, important ca este locul in care se interactioneaza zilnic). In capcana perfectiunii CMS-ului se poate cadea oricand, o pot spune dupa o experienta recenta cand un produs a stat in asteptare dupa CMS 4 ani ca sa iasa pe piata. Cand alegem CMS-ul trebuie sa fim pragmatici, sa echilibram elementele si sa il legam usor cu celelalte functii ale sitului (vezi cartea EQ – Magazinul Online).

Pragmatic, realist, cu spirit practic si comercial – iata starea de spirit in care planificam lansarea sitului. Perfectionistii sigur iti vor spune mereu ca mai este de facut “inca ceva” si apoi o sa fie bine. Emotia “scenei”, a prezentarii in fata publicului produsul tau, poate intarzia producerea efectelor Scopului – daca este Magazin sa vânda, daca este website de Continut sa faca Trafic din stiri, reportaje, articole interesante, daca este Blog sa ia Notorietate din gandurile creatorului, daca este Muzeu sa atraga vizitatori si sa vanda bilete, etc. Misiunea sitului se traduce in cateva liniute. Cand alegem solutiile potrivite avem o singura intrebare de pus cu voce tare POATE? si o a doua cu voce mai inceata CAND? In Internet totul este perfectibil si perfectionabil (evident, cu costurile aferente) insa daca se Poate si stim si Cand se poate, orice se interpune este un blocator.

Nu astepta prea mult! Vrei sa lansezi cea mai tare aplicatie mobile pentru intretinerea acvariilor? Super! Furnizorul ti-a spus ca se poate, o sa ai ce trebuie in 6 luni. Nu ai timp sa ramai imobiizat! Pune situl web in constructie online, emite un mesaj de abonare cand aplicatia va fi disponibila si poti strange deja utilizatorii intr-o baza de date. Ai un magazin si crezi ca nu e de succes din cauza designului? Suna personal 10 clienti cu cont care au abandonat si intreaba-i daca aceasta e problema. A … nu ai 10 clienti ca nu ai lansat magazinul de frica. Poti sa o faci de maine! Iti stau la dispozitie toate solutiile CMS ca sa nu mai astepti. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_content_management_systems

Aceasta libertate larga de alegere ne pune in situatia de a alege cu mai multa greutate datorita abundentei propunerilor. Cum aleg cel mai bun program CMS ca sa am o armonie in elementele ABCD? Exista o singura afirmatie care iti va conducere afacerea: O sa am un progam [caracteristici] montat pe un server [caracteristici] cu un design [caracteristici] accesibil prin tastarea in browser a domeniului [caracteristici]. Cheia este compatibilitatea si toti furnizorii declara public caracteristicile si compatibilitatile. O varianta : poti monta un CMS [Wordpress, php, SQL] pe un server extern [Linux, Hosting VPS] cu un design [cumparat de la Theme Forest, personalizat] accesibil din domeniul propriu [celmaitarewebsite.ro]. 65% din websiturile mondiale se regasesc deja in aceasta trama.

Schema logica care ne spune ce trebuie sa stie CMS-ul (sa publice articole, produse, poze, utilizatori, taguri, etc) este Scopul Sitului ; majoritatea au déjà prevazute toate cerintele, din cauza Standardizarii produselor online. Dintre aceste functionalitati, unele sunt construite, altele specifice si trebuie dezvoltate la comanda in INTERN. CMS-ul ofera cerintele tehnice ale serverului si impune o alegere mai restransa de variante in design. Domeniul web nu este influentat, este independent.

Ce alte interactiuni mai creaza sistemul de management al continutului? CMS-ul trebuie sa dea o mana de ajutor si actiunilor de pe alte planuri si anume: SEO / Optimizare pentru motoarele de cautare (adaugarea elementelor specifice), Comunicarii (poate furniza actiuni de selectare si comunicare prin baza de date), Financiarului (permite obtinerea de indicatori si emiterea de documente specifice), Marketingului (instrumente usor de implementat, incrucisari diverse), Securitatii, etc … Furnizarea acestui al doilea invelis de functii face ca o solutie CMS sa fie din ce in ce mai apreciata. Ele devin importante intr-o a doua etapa de dezvoltare a afacerii online. Multi vor sa aiba toate functionalitatile de la inceput, ajungand sa foloseasca sub 10% din ele in primii trei ani.

Sistemele sunt interdependente si se blocheaza unul pe altul. Este cea mai mare problema in utilizarea business. Avem planuri prea vaste, vrem interactiuni prea multe, vrem producere multipla de continut si nu intotdeauna programele CMS sunt gata sa ne ofere si solutia. Programele sunt blocate de design, designul de inspiratie, serverul de costuri, programul de server, etc. De aceea mizez pe sistemele care functioneaza minimal si care pot fi schimbate in timp.


materialul face parte din e-book-ul EQ – eBusiness Quotient, click pe imaginea de mai jos pentru a-l obtine
Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

Publicitate Parteneri

vrei ca reclama ta sa fie prezenta aici ? mail la claudiu at gamulescu punct ro
Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...