Stimularea Creativitatii pentru generarea de Continut

42-Stimularea-Creativitatii-pentru-generarea-de-Continutaudio-icon video-icon.png pdf-icon checklist-icon

 Stimularea Creativitatii pentru Content, un titlu care mi-a parut putin exagerat cand m-am gandit sa il introduc (mi-a adus aminte de reclamele cu Viagra din Inbox), insa nu am reusit sa il imbrac altfel pentru ca despre asta este vorba: Stimulare.

Sunt cateva randuri mai degraba despre sanatatea executarii taskurilor decat despre abilitati online. Cerintele de creativitate si de originalitate sunt atat de mari in Internet incat si cele mai adanci fantani pot seca. Din fericire standardizarea, si deseori cerintele-medii, salveaza internetul de o reinventare continua. Admiram opere extraordinare (gen noul tip de reportaje multimedia NYTimes, noi sisteme de interactiune de tip Medium, situri state-of-art) in timp ce restul de 99% merge in pas normal,nu isi doreste sa realizeze lucruri marete online, ci mai degraba functionale. Creativitatea putem sa o manifestam oriunde am putea interveni, si daca descompunem afacerile online gasim multe locuri de interventie – Content, Look, Interactiune, Prezentare, Poze, Filme, Animatii, Publicitate, Social, Funnels, Sisteme, etc … Daca reusim sa fim creativi in DOUA locuri deodata? Sau in TREI? Iata o provocare!

Primul lucru care trebuie facut in asigurarea unei creativitati bune este sanatatea. Atat pentru noi, cat si pentru angajati. Se poate realiza usor in trei pasi: Mananca bine (nu mult!), fa Miscare (nu sport de performanta!), Dormi mult (nu lenevi!). Repetata zi de zi pentru o perioada de 30 de zile, reteta incepe sa dea rezultate. Ideile bune vin una dupa alta. Manifestarea lor o sa fie benefica in business, atat ca patron cat si ca angajat. Sa nu uitam ca in general afacerile online favorizeaza INVERSUL creativitatii: stam mult la birou, miscam doar degetele si palmele pe tastatura si dormim putin si prost din cauza concentrarii in lumina artificala (ecranul este mereu “ziua”, el are lumina, lumina are albastru).

Creativitatea se Stimuleaza. Daca incercam sa o instalam pe un teren ne-fertil, atunci nici stimulata nu va da roade, nici asumata de oameni cu predispozitie (geniile native este recomandat sa nu citeasca mai departe). Daca facem « engineering »-ul unui teren imaginar, atunci trebuie sa ii delimitam perimetrul cu un set de principii care sa il cadreze. Cat de Creativ? In general raspunsul este MAI creativ decat media, atata cat sa te diferentiezi. Un principiu mai degraba functional ne- fortat. Cata vreme? Tot timpul, sa favorizam Starea sa devina permanenta. In ce? In toate taskurile zilnice, mai ales acolo unde isi dovedeste efectele pozitive.

Stimulul numarul 1 al Creativitatii presupune depasirea treptata a barierelor-standard impuse in cadrul activitatii online. Scopul acestei carti este de a CADRA, de a nu lasa lucrurile sa fie la INTAMPLARE. Dupa ce activitatea porneste, pe alocuri se poate inlocui Standardul cu Creativul, atata vreme cat exista un sistem de masura, fie el si empiric. Este greu de observat evolutia traficului pe un website din cauza trecerii la un sistem de poze mai creativ, expresiv, insa reactiile se pot observa din comentarii (mai degraba + decat -).

Creativitatea izvoraste mult din Inspiratie. Google isi lasa angajatii sa aiba un timp pentru ei, pentru cercetare personala, pentru proiecte personale, unde se imbina inteligenta si ambitiile proprii cu ce

am vazut, ce ne-a placut, ce ne-a influentat, ce am vrut sa imbunatatim. Aceasta este o metoda buna de sporire continua a cretivitatii: fragmentarea activitatii principale cu explorari ale necunoscutului. O alta metoda este expunerea continua la Cultura Creativa: Filme, Carti, Imagini (bine alese). Exercitii fizice zilnice, chiar si Sport. O expozitie de Inventica aduce un suflu pozitiv fara sa vrei. O vizita la Clos-Lucé iti da aripi la propiu pentru 6 luni.

Cea mai buna metoda (si nu la indemana) este un mentor Creativ, cu care sa ai posibilitatea sa faci Ateliere de Creatie, in orice domeniu ar fi ea. James Altucher considera ca un mentor bun este egal cu 200-500 de carti citite. Eu nu am reusit sa pun inca o ecuatie intre cei doi termeni insa cred ca un Profesor bun Acceptat de tine poate sa iti inspire ceea ce niciodata nu o sa poti obtine din carti: Suflul (Curajul). Nu prea suna bine in româna, mai bine as prelua termenul dintr-un banc “Sa iti arate Spilul” sau cum spunea o buna prietena scriitoare o expresie americana, “Tutzul” (Nerve, Pluck, Guts, etc)

Masura este cea mai pacatoasa (dar necesara) parte a Creativitatii. Pentru ca nu o faci ca sa fii masurat, ci sa fii mai bun. Dar Internetul, cu reflexul lui de masina masoara zilnic, masoara lunar, masoara anual. Pentru un produs dintr-un magazin online pot sa fiu Creativ in mai multe feluri: sa adaug alte poze cu modul in care eu il folosesc, poate intr-un mod chiar inedit; pot adauga o descriere haioasa, pot face o oferta in care adaug un produs supriza. Masura este in vanzarile cele noi fata de vanzarile vechi. Daca un Publisher decide ca articolele publicate sa fie mai creative, scrise cu mai multe amanunte de exemplu, poate masura in traficul mediu pe acel tip de articole. Si daca intr-un mod Creativ decid sa vopsesc situl in Roz, voi vedea consecintele la nivelul afacerii. Masurat totul, sa nu sacrificam Afacerea pe altarul Creativitatii, chiar daca decidem o sa o favorizam mult.

Era acum cativa ani un celebru debate “Unde este mai bine sa lansezi Start-ups: In USA/Silicon Valley sau in Europa/Paris” antreprenorul francez Loic Le Meur argumenta in favoarea Europei : « in Europa evident, ai acces la finantare intr-un mod similar, infrastructura foarte buna si foarte important, se mananca mai bine J ». Unul din cele 3 elemente fiind rezolvat, mai ramane putin Sport si un Somn bun. Te simti indeajuns de Creativ? Daca nu, repetam schema pana iese.


materialul face parte din e-book-ul EQ – eBusiness Quotient, click pe imaginea de mai jos pentru a-l obtine
Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

Publicitate Parteneri

vrei ca reclama ta sa fie prezenta aici ? mail la claudiu at gamulescu punct ro
Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...