Strategia de Date-Produse in 8 etape

Checklist Organizare in Cataloage

Aplicarea unei strategii de DATE-PRODUSE pentru situl web/ magazinul online trece prin etapele:

1. Pozitionarea pe Lantul de e-Commerce: vand direct cu plata online sau vand pe baza de comanda ? fac prezentare de produse sau fac publishing in general? (in orice articol scris se poate face “product placement”). Sunt mai aproape de o abordare vag comerciala sau sunt pozitionat in partea pura a comertului online? Facem pozitionarea afacerii ca imagine si ca dinamica – sa stim daca in 12 luni trebuie sa schimbam strategia sau nu.

2. Impartirea produselor in cele cu vanzare-directa si cele cu pre-comanda/livrare tardiva. In primul rand produsele care le avem fizic in depozit cu vanzare directa le cunoastem mai bine si putem dispune de ele imediat pentru orice actiune care este legata de Fisa Produsului (poze, filme, cantarire, atingere, etc). In al doilea rand produsele cu cat sunt mai departe de controlul nostru pot sa ne afecteze imaginea si cifra de afaceri prin perceptiile cumpartorului. Asa ca de la un bun inceput le impartim in doua.

3. Lista cu Izvoarele de Informatie. Raspunsul la intrebarea – de unde luam datele ? Dupa cum ziceam mai sus, pentru produsele care le avem fizic izvorul se afla in depozit insa la aceasta sursa mai adaugam fluxurile de date electronice, prezentarile de la producatori, alte magazine online, internetul.

4. Lista cu software automate de date si capacitatile lor. In cazul in care pot sa iau automat datele este mult mai usor, chiar daca presupune o corectura sau verificare ulterioara a acestora. Este bine sa identific toate punctele unde pot automatiza.

5. Draftul de Clasificare interna generala si cateva reguli de baza (cel putin Categoriile Generale). Clasificarea de obicei se face pe grupe de produse in ce priveste magazinele online (Computere, Componente, Telefoane, etc) sau categorii de interes in ce priveste siturile de publishing (Politica, Sport, Economic, etc). Urmareste regulile de la Clasificarea Informatiei.

6. Timpii de interventie pentru corectarea bazei de date. Este un fel de management al riscului informatiei prost comunicate. Pretul, cand e vorba de produse vandute online este cel mai important si nu avem voie sa il gresim, pentru ca vom vinde neconform. In mod normal o verificare pentru corectarea bazei de date trebuie sa dureze cateva ore si se face o data la saptamana sau doua saptamani. Este important ca noi sa controlam baza de date si interventia de corectura sa nu fie externa.

7. Fisa de post pentru Operatorul de DATE-PRODUSE. Unii lucreaza ai repede, altii mai incet, important este sa lucreze CE TREBUIE. Procedura se face cu ajutorul fisei de post, sau mai bine zis, fisa de opertiune. (ex: se adauga un produs, se clasifica, sa intituleaza dupa regula, se descrie dupa regula, se verifica, se re-verifica)

8. Definirea Strategiei de Colectare de date. Toate elementele de mai sus se strang intr-o actiune clara, care sa ne permita sa nu fim luati prin surprindere. O strategie poate fi: prospectarea continua a softurile de colectare automata de date, teste periodice pentru testarea vitezei, diversificarea continua si testare (AB sau pur si simplu) pentru continut, comparatii periodice intre produsele mai slabe si mai bogate in date.

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...