Strategia “Pure Player”


articol in lectura lui Gabriel Pioaru; download audio

In strategia firmelor care gestioneaza magazine online se pune o intrebare – vom actiona doar online ? Deschidem si un Showroom ? Sau ne bazam pe online ca sa ne creasca vanzarile de la magazinul care il avem deja ?

În termeni de management financiar, o companie “Pure Player” este una care are (sau este foarte aproape sa aibă) o singură orientare de business . Metoda constă în estimarea stricta a costului capitalului pentru fiecare nou proiect sau nouă linie de producție propusă, sau nou produs introdus .

În termeni de afaceri pe internet o organizație “Pure Player” înseamnă că este prezenta strict online și face afaceri doar prin intermediul internetului , nu are un magazin fizic de unde cumpărătorii să se poata informa sau cumpara . Exemple de companii care folosesc acest model de business – Amazon în modelul lor inițial (când nu erau implicați și în alte operațiuni) sau Netflix pentru modelul de distributie de conținut video.

O companie “Pure Player” este o companie care investește toate resursele sale într-o singură linie de business . Din această cauză performanța sa este corelată într-un mod înalt cu performanța pozitiva a industriei in care activeaza. În mod invers, dacă cumpărăturile descresc chiar și cu un procent foarte mic , companiile sunt afectate negativ. În general acest tip de companii se descurcă foarte bine din punct de vedere al investițiilor în piețe în creștere și tind să obțină constant investiții. (Efectul contrar fiind obtinut în situatia în care trebuie adoptată strategia de restructurare).

O companie “Pure Player” este mereu în opoziție cu companie care are mai multe linii de afaceri și surse de venit variate (acestea nu sunt afectate negativ direct de variațiile unei singure industrii sau a unei singure piață) .

AVANTAJE:

1. Incadrarea unei companii ca și “Pure Player” permite proprietarilor și managerilor să se concentreze mai bine asupra aspectelor esențiale ale afacerii . Îngustarea concentrării asupra activitatii unei companii le permite liderilor să elimine distrageri de orice fel și să clarifice mult mai bine propoziția unică de vânzări a companiei (USP).

2. Stabilirea unui statut de expert într-un singur domeniu de activitate poate să ajute foarte mult companiile sa atraga atenția atâta consumatorilor cât și a investitorilor.

3. Bariera la intrare este mult mai scăzută pentru că internetul permite și companiilor mici să concureze cu brandurile mari datorita vitezei cu care pot face asta si a investitiei initiale . Mulți dintre distribuitorii de electronice online sunt jucători puri . Marea majoritate vinde un singur tip de produse sau chiar un singur produs pe internet.

4. O companie care acționează doar online poate sa aducă clienților săi beneficii mult mai mari prin vânzarea produselor la prețuri mai mici sau cu reduceri mai mari din cauza costurilor operațional .

5. Modelul “Pure Player” permite companiilor să experimenteze creșterea fără investiții substanțiale în magazine sau un birou . Una din marile bariere este că magazinele clasice au început să și opereze afacerile Internet din birourile lor și într-un mod mult mai agresiv, pentru că vor să câștige segmentele de piață pierdută . In viitor, companiile care vor să adopte acest model de business vor trebui să lua să ia în calcul și existența magazinelor deja stabilite în domeniul de activitate care au prezenta online .

DEZAVANTAJ:

A. Din punct de vedere al marketingului o companie “Pure Player” trebuie să investească mult mai mulți bani, timp și efort de marketing decât un magazin la strada . Afacerile locale, naționale sau internaționale au deja clienți care le cunosc și nu trebuie să-și facă publicitate în mod agresiv ca și companiile care fac comerț electronic; o companie care vinde pe internet trebuie să cheltuiască de șase sau șapte ori mai mult pentru fidelizarea unui client (o statistica din Statele Unite arată 12 $ per client pentru magazinul clasic față de 82 $ pentru magazinul online) .

B. În mod sigur magazinele clasice oferă servicii de o mai mare versatilitate . Cineva care cumpăra de pe internet imbracaminte are opțiunea doar să primească marfa și dacă nu se potrivește să returneze , pe când în magazin are șansa să probeze mult mai multe produse si decizia senzoriala este favorizata alaturi de consultanta vanzatorului.

DE RETINUT:

  • Inițial termenul de “Pure Player” era folosit pentru a deschide o afacere cu o singură direcție de business. In ultimii ani, îndeosebi din cauza jurnaliștilor și investitorilor, acest termen a început să fie folosit doar pentru a descrie companiile care se bazează pe internet ca să-și distribuie produsele și serviciile .
  • Companiile “Pure Player” au devenit destul de rare mai ales în fața succesului extraordinar care le-au magazinele universale , în special de tip hypermarket .
  • In zilele noastre cand modelul de business general se îndreaptă clar către outsourcing,  companiile “Pure Player” preferă să gestioneze cât mai multe dintre funcțiile lor de afaceri critice în casă.
  • Mulți directori de companii folosesc acest model de afaceri când fac pitch pentru capital dar adevărul este că la final toți capitulează în favoarea diversificării în timp, in etapele de dezvoltare ulterioare .

Concluzia este că companiile “Pure Player” sunt foarte profitabile dar sunt deseori însoțite de un risc mai mare , risc care deschide apetitul investitorilor atunci când condițiile sunt favorabile , ceea ce înseamnă că pot înfloriri usor pe piețe în dezvoltare.

EX: Amazon a încetat să mai fie un jucător “Pure Player” în momentul în care an oferit propriul său lanț de distribuție și platforma tehnologica către celelalte companii . Operațiile de bază, vânzările directe către consumatori rămân modelul “Pure Player” în ciuda diversificării liniei de produse .

Publicitate Parteneri

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...