Structura Departamentului de produs Continut

41-Structura-Departamentului-de-produs-Continutaudio-icon video-icon.png pdf-icon checklist-icon

 Orice poveste isi are Minionii sai. Pentru un produs web, departamentul de Content este departamentul de Mionions. De aici varfurile de degete pe tastaturi sau ecrane tactile produc deliciul utilizatorilor care sunt gata “sa dea share” la productiile care ii vor incanta. Uite ce am gasit! Iti dau linkul imediat! Wow effect! Moment A-ha!

Din aceasta efervescenta se naste si se hraneste Continutul Digital. Si cu ajutorul banilor, bineinteles, insa daca nu ai reactie pozitiva nu dureaza mult investitiile. Cum sa faci fata oare ca nou venit pe piata in conditiile milioanelor de poze “wow” schimbate intre utilizatori, care sunt afectati la comportament din cauza abundentei si au tendinta sa consume extrem de repede informatia. Strategiile nu sunt multe si nici evidente …

Atat pentru magazinele online (unde munca de Content este colosala), cat si pentru siturile cu alte profile, este important sa ai un organism viu, animat informational, nu doar o super-mega-aplicatie Informare/Vanzari, Comunicare/PR sau Analiza/Suport. Am folosit cuvantul “Departament” pentru ca este un minim recomandat sa fii macar DOI in echipa, schimbul de idei si practici fiind e-sen-ti-al.

Ma opresc putin asupra Creatiei de Continut pentru magazinele online, ca fiind un caz aparte, si la o prima vedere extrem de monoton, repetitiv si fara nici un final (Legea lui Glaude: intotdeauna numarul de produse noi primite de magazin creste mai repede decat numarul de produse introduse pe site). Munca de Continut este o poarta de intrare in angajarea la o firma de e-commerce, locul in care un nou angajat poate lua contact cu toate aspectele afacerii, fiind conectat la Universul magazinului, adica produsele pe care le vinde. Fiecare produs are o alta fisa, doi furnizori, trei caracteristici, patru moduri de utilizare pentru cinci nevoi. Cu putin spirit artistic se poate schimba si monotona prezentare a unui produs din “destinat spalarii vaselor mai bine decat alti detergenti” in “transforma spalatul vaselor in obtinerea fina a efectului de luciu de apa”. O sa abordez cateva aspecte in ce priveste “Fisa Postului” de unde rezulta organizarea, sarcinile de lucru, raportarea, actiunile clare, verificarea, responsabilitatile.

Care sunt punctele cheie de interventie in Continut ? O sa despart cele doua mari tipologii separat. La un magazin online munca de continut este mai mare si direct proportionala cu cifra de afaceri si vanzarile facute. Ca si cumparatori vedem produsele frumos prezentate online, insa este multa munca in spate. Standardizarea joaca un rol important, insa doar in mijlocul actiunii iti dai seama ca lucrurile sunt departe de a fi standardizate. Variabilele sunt 1. Furnizorii de la care primesti oferte (unele vin pe mail, altele au un sistem de autentificare, altele dau in flux RSS) 2.Oferta in sine (numele produselor, preturile in care ele sunt exprimate) 3.Descrierea ofertei (descrierea produsului in sine, pozele si flmele) 4.Pretul ofertei (marje agreate, marje suplimentare, reduceri, promotii) . Minionul de la Documentare trebuie sa faca zilnic navigarea intre variabile pe baza strategiei desemnata de manageri.

Pentru un site web de informatie rolul este preluat de Minionii de la Redactie, care au ca echivalenti in variabile 1. Surse 2.Informatii 3.Redactari 4.Date Statistice. Daca la magazinul online incadrarea se

face in Categorii>Subcategorii de produse, pentru celelate situri web informatia este distribuita conform planului de publishing. Regula este aceeasi pentru toti, penru siturile de consultanta, siturile de prezentare si chiar si bloguri, care tind sa aiba o metodologie similara (desi pentru bloguri in majoritatea cazurilor vorbim de 1 redactor). De aceea personal apreciez blogurile tinute de echipe mai mari de DOI.

Cum arata descrierea unui flux al personalului de continut ? Pentru un magazin online situatia ideala este ca Minionii sa inceapa ziua cu recenzarea furnizorilor de la care iau ofertele, pe care sa le preia prin metodele specifice. Ei colecteaza de la acestia maximul de informatie de care pot dispune (preferabil toata documentatia tehnica), iar ce nu este acoperit vor trebui sa completeze prin studiul personal din paginile producatorilor sau alte surse internet. Informatia se pregateste pentru introducerea in baza de date proprie, deseori lucrata in EXCEL si se pregatesc fisiere CSV. Inainte de import este o-bli-ga-to-riesa verificarea preturilor si marjelor de profit agreate pe fiecare. O data publicat (updatat) produsul online avem obligativitatea sa respectam vanzarea magazinului la pretul afisat, de unde nevoia de atentie sporita. Toate ofertele facute au nevoie de o comunicare activa cu Depozitul, macar la minimul de informare despre existenta si stocul produsului.

Pentru un website care face publishing operatiunea este controlata de un Dispatcher care cere executarea sarcinilor (fie Redactorul Sef daca exista, fie prin autodisciplina pe baza unui Plan, fie varianta usoara a lenesilor-profitori prin vanatoarea la “cel mai tare subiect al momentului”). Se lanseaza obtinerea surselor autorizate care fac informatia sa fie pertinenta, se lanseaza creatorul stirii, apoi opreratiunea de prelucrare, aranjare, editare, distributie proprie sau externa. Cei care au lucrat apoape de redacatiile jurnalelor scrise sau televizate stiu mai bine fluxul.

Ce reprezinta sub-activitatea de “legare”? (vezi si Clasificarea Informatiei). Sistemul de Pilotaj se refera la interactiunea utilizatorului cu informatia din website, cuprinsa in Marile-Tabele din baza de date. Este vorba de etichete, linkuri, referiri, citate, si in general folosirea tuturor lucrurilor aflate la indemana pentru o clasificare cat mai exacta. Este o activitate foarte energofaga insa benefica. Magazinul online face legatura intre tabelele Furnizori-Produse-Utilizatori. Responsabilii “leaga” continuu informatia care circula in aceaste zone: produsele in descrieri de furnizori, produsele de metodele de utilizare, produsele de producatori, produsele de service autorizat, produsele de parerea clientilor, furnizorii de preferinte, produsele de preferinte, etc. Pentru un website care face Publishing simplist tabelele sunt ArticolePublicate-Autori-Cititori. Pentru un website de prezentare al unei firme putem avea Firma-Furnizorii-Produsele-Clientii.

Ma adresez celor care incep afacerile online sa caute sa fie macar DOI, chiar daca unul este principal si al doilea nu foarte activ (ofera cel putin backup psihologic) . PATRU este deja bine, si indeajuns de putin personal ca sa se manifeste orgolii personale puternice. Intr-o nota amuzanta, in special pentru colectionari, este foarte-foarte placut sa ai Minions ai tai. Chiar daca sunt la distanta si lucreaza prin teleconectare. Noua economie favorizeaza acest gen de munca, iar globalizare a facut-o posibila. Poti sa iti imaginezi sa ai un magazin online in Germania, in limba engleza, si Minions pe toata suprafata globului.


materialul face parte din e-book-ul EQ – eBusiness Quotient, click pe imaginea de mai jos pentru a-l obtine
Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

Publicitate Parteneri

vrei ca reclama ta sa fie prezenta aici ? mail la claudiu at gamulescu punct ro
Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...