Studiul pietei de carte in România (2016)

Alin Popescu scrie un material despre piata de carte din România anului 2016 din punctul de vedere al unui autor care proaspat a lansat o carte  “Totul pe o ciocolata cu rom / povestea mea de antreprenor la AvocatNet.ro”. Cum subiectul ma interesa din punctul de vedere al unui viitor lansator de materiale in programul EQ – eBusiness Quotient (beta), reiau acest material cu mici comentarii. Puteti citi materialul integral aici.

  • Românii cheltuie in medie 3.15€ pe an pe carti. Putin, foarte putin, in mod normal asta ar trebui sa fie suma pe saptamana 🙂 Nu prevad cresteri foarte mari pe viitor, ca nu are de unde sa curga setea de cultura. Nu comparam cu altii, ca doare
  • Tirajul mediu este de 600 de exemplare per volum. Nu e foarte rau ! Daca ar fi 1000 s-ar atinge limita propavaduita de Seth Godin in Triburile
  • In Romania sunt 260 de librarii. Asta e nasol. Pe de alta parte sunt cam 500 de librarii online. E posibil ca Romania “sa sara” etapa librariei de strada, in loc sa vanda carti, vinde direct GPS-uri.  Pacat ca acestea au doar 0.5% cota de piata …

Alin a scris 5 ani la aceasta carte. Eu scriu de 2 si inca nu e publicata nici macar electronic. Multi autori români (celebri) eu nu cunosc, desi Crista, Silvia, Doru, Robert, Alin sunt cativa … Autorii straini sunt parte a subiectul studiului de mai sus. Pe unde sa circule ideile ? In haosul din Social Media? De reflectat inainte de a te apuca sa vinzi carti online …


ARTICOLUL

1. Mai multe surse vorbesc despre o piata de carte, in Romania, de 60 de milioane de euro in 2014 si, probabil, la un nivel similar in 2015.

Spre comparatie, piata avocaturii ajunge undeva spre 160 de milioane de euro, piata de flori undeva la 200 de milioane de euro.

In Ungaria, vorbim despre o piata de 123 de milioane de euro, iar in Polonia de una si mai mare, de 772 de milioane. Daca ar fi sa impartim banii la numarul de locuitori, am afla ca romanii cheltuie anual, in medie, cam 3.15 euro pe carti, in timp ce ungurii cheltuie 12.5 euro, iar polonezii 20 de euro.

2. In 2013 au fost publicate aprox. 2.300 de titluri noi, intr-un tiraj total de 1.4 milioane de exemplare.

Putem afla numarul aproximativ al titlurilor publicate intr-un an de la Biblioteca Nationala. Din cate stiu, exista o obligatie a editurilor sa constituie ceea ce se cheama “Depozit Legal” acolo. Iar cifrele confirmate de Institutul National de Statistica arata o piata a cartii in cadere.

E adevarat, in anii 2008 – 2011 a existat un boom al tiparirii de carti care se vindeau in zeci si sute de mii de exemplare alaturi de ziare. Dar nici inainte piata de carte n-a fost foarte jos. E evident, deci, ca in 2013 vorbim despre o piata aflata undeva la sub o cincime din piata anilor 2000. E important de spus ca numarul cartilor de mai jos nu include manuale scolare tiparite in fiecare an.

3. Daca ne uitam pe cifrele de mai sus, observam un tiraj mediu al titlurilor tiparite de sub 600 de exemplare.

Daca ne raportam la ideea ca un autor castiga, in medie, intre 7 si 20% din pretul cartii sub forma dreptului de autor, iar pretul mediu al unei carti ar fi undeva spre 30 de lei fara TVA, ajungem la un adevar crunt.

Daca ii dam la o parte pe autorii consacrati, care vand mii de exemplare per titlu, observam ca restul autorilor ajung sa castige spre 1500 – 2500 de lei pentru o carte. Bineinteles ca in piata exista multi autori care isi platesc singuri tiparul, la fel cum exista multi autori care tiparesc doar de dragul de a se vedea pusi in raftul unei librarii. Si totusi, adevarul e ca un autor castiga, pe o carte, echivalentul a doua salarii minime pe economie. Daca e norocos.

4. Potrivit unui studiu al organizatiei patronale AGORA, in Romania sunt astazi spre 260 de librarii, in total.

In Bucuresti ar fi masate intre un sfert si o treime din numarul total al librariilor din tara, fapt care arata ca, de fapt, restul oraselor ar “beneficia” de putin peste 100 de librarii.

Ca sa punem cifra in context, ar fi interesant de stiut faptul ca in Romania sunt 263 de orase. Presedintele Asociatiei Editorilor din Romania, Grigore Arsene, vorbea in 2015despre faptul ca exista judete intregi care nu au nicio librarie (am auzit ca Teleorman ar fi un exemplu, dar in lipsa unor dovezi o iau ca pe un zvon).

5. Mult laudata carte electronica are, in Romania, o cota de piata fantastica: 0.5% din totalul vanzarilor de carte.

Adica undeva spre 300.000 de euro merg anual spre carti electronice, in totalul cumparaturilor romanilor. Ce e si mai interesant este faptul ca, datorita unei situatii interesante existente in Uniunea Europeana, Romania este obligata sa mentina cota de TVA la 20% pentru cartile electronice, in timp ce cartile pe hartie beneficiaza de o cota redusa de TVA de 5%. (inainte de 2016 era 9%).

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...