Tratarea Surselor Externe de Date pentru Continut

Pontul-33-(300x300)-Surse-de-Date-Externe-in-Contentaudio-icon video-icon.png pdf-icon checklist-icon

 Prescurtarile de doua si trei litere sunt “mama limbajului tehnologic”.  Inca din (pre)istoria internetului se pare ca aceste prescurtari au atat o functionalitate deosebita in comunicare cat si o influenta deosebita asupra creierului uman – o dovada este platforma mIRC (stramosul retelelor de socializare) unde toate discutiile aveai impresia ca sunt asa: “Sal, e ok? – Yes, asl pls – [Name] – hahaha, lol ! gtg, sry …” (o discutie inteligibila pentru cei care iubesc spatiul virtual).

Recomand inainte de a ne apuca de afaceri online sa invatam terminologia unde o simpla cautare cu “dictionar+informatica” ne pun intr-o intelegere mai buna a articolelor care le citim sau a discutiilor care puratm . Schema de Date despre care urmeaza cateva randuri contine multi termeni prescurtati: RSS, CSV, DOC, XLS, ERP, CRM , etc.

Schema de Date cuprinde a)Sursele de Date, b)Organizarea Datelor, b)Datele in sine, d)Destinatia Datelor – o putem prescurta SODD (Surse;  Organizare; Date; Destinatii). Datele externe sunt o categorie aparte in Continutul unei afaceri online pentru ca permite folosirea unor surse externe ca si furnizori care imbogatesc rapid, cultural si functional situl nostru web. Sub forma datelor externe putem accesa orice tip de continut: articole de presa, titluri, poze, filme, date care ulterior sa fie clasificate in baze de date, reactii, scoruri, date meteo, etc. Aici discutam de orice continut care nu presupune OPT-IN, adica exprimarea consimtamantului expres pentru a face o actiune. Datele pot fi colectate direct, prin intermediul robotilor (in acelasi mod in care Google strange datele din toate siturile mondiale pentru motorul sau de cautare) si indirect, prin bunavointa (si marketingul) celor care accepta sa transmita aceste date.

De unde iau date? SURSE sunt toate siturile si serviciile web care ofera continut. Gratuit sau Platit, Direct sau Indirect. Culese de noi manual sau Importate automat. Ca sa identifici sursele trebuie sa stii CE ai nevoie si CAT. Daca intretin un blog de tehnologie si sunt talentat public propriile materiale si ma rezum la ce creez. Daca vreau in plus sa comentez actualitatea, o sa citesc alte situri web, care devin Surse. Aceste surse pot sa le apelez automat printr-un serviciu care sa le organizeze si care sa ma ajute sa gasesc si altele (eu folosesc Feedly). Pot de asemenea sa incerc sa fac situl mai interesant apeland la widgets (blocuri grafice-text in cadrul sitului care ruleaza date externe) care imi furnizeaza date externe despre: meteo, un motor de cautare personalizat si poate un clasament al echipelor de fotbal. Daca am nevoie de date externe folosesc programme automate (de exemplu pozele mele care sunt facute publice pe Flickr). Sau se poate introduce si un formular de inregistrare intr-un serviciu exterior dar care il aduc in prpriul website (exemplu serviciul de newsletter automat prin Mailchimp). Si daca sursele externe sunt foarte importante in afacerea ta, sunt doar cativa pasi in a face ca Google, sa ai proprii tai roboti, atat de puternici incat sa poti accesa orice informatie din orice website din lume … asumand corect ca ai nevoie de resurse tehnologice porportionale cu nevoile tale.

Tratez special datele externe automate? Da, pentru ca daca vreau sa le introduc in sistemul meu am nevoie de functionalitatile adecvate. Ele vin in majoritatea timpului sub forma de text sau asezate sub forma unui text specific, care urmeaza sa fie adaptat propriului site din punct de vedere vizual si functional – baze de date. Cea mai mare bataie de cap care poate aparea este daca se schimba in timp formatul datelor in automatizarile speciale (in special cele obtinute din Data Mining). Si nu ar trebui sa uit ca nu sunt “ultima veriga” a datelor, la randul meu voi organiza datele pentru export, gata sa fie preluate de altii.

Ce tipolgii produc Datele automatizate? Daca ne referim la articole publicate avem siturile de tip “agregator” care centralizeaza automat datele din mai multe surse. Daca ne referim la magazine online fluxurile de date produc sistemele de comparatii de preturi sau marketplace-urile. Automatizarea continutului de pe bloguri in Social Media face ca orice articol publicat pe blog sa apara direct in contul tau pe Facebook sau Twitter provocand vizibilitate. Robotii clasificatori de informatie produc motoare de cautare sau rapoarte de date agregate sub forma de studii, alerte, business intelligence, infografice. Sistemele CRM leaga datele vanzarilor cu conturile si activitatea utilizatorilor internet. Practic orice website se poate conecta la Autostrada Informationala ca si Consumator sau Furnizor, in functie de Strategia sa.

Datele externe scutesc adesea eforturi inutile si sunt o buna pista de lansare pentru creatorii de continut. Bine cadrate, ele devin o resursa pentru afacerea online. Am incerat sa tratez aici doar procesul, si nu aspectele sensibile unde exista o serie de discutii generate de legislatorii USA/UE si nici bunele norme deontologice ale practicii cotidiene. De foarte multe ori fluxurile de date iti sunt impuse (vezi magazinele online care trebuie sa livreze datele de o anumita maniera si intr-un anumit format  pentru comparatoarele de preturi sau vanzatorii marketplace).

materialul face parte din e-book-ul EQ – eBusiness Quotient, click pe imaginea de mai jos pentru a-l obtine
Ponturi in e-commerce

Download eBook E-Commerce in Romania Ponturi in E-Commerce Download eBook Download eBook

Publicitate Parteneri

vrei ca reclama ta sa fie prezenta aici ? mail la claudiu at gamulescu punct ro
Underclick, Strategie si Marketing

Claudiu Gamulescu

Din 1998 in afacerile digitale. Dezvoltator si Consultant. Am inceput in 2004 studierea pietei românesti de e-commerce, si de atunci ma preocupa continuu. Ma puteti gasi si pe Facebook si Twitter. Reprezint serviciile Underclick.

You may also like...